Novinky

Smažené kalamárové kroužky

Klasika všech klasik :-)

 

Recept (4 porce):

400g kalamárových tub

Sůl

Bílý pepř

3 lžíce hladké mouky

1 vejce

150 ml minerálky (perlivé)

1/2 lžičky prášku do pečiva

Maldonská sůl

Citrón

 

Postup:

  1. Kalamáry necháme rozmrazit (nejlépe v lednici přes noc).
  2. Kalamáry osušíme a následně nakrájíme na plátky silné cca 0,5cm.
  3. Lehce osolíme a opepříme.
  4. Do misky dáme mouku a prášek do pečiva.
  5. Přidáme vejce a lehce osolíme.
  6. Metličkou smícháme a následně postupně přiléváme minerálku.
  7. Přiléváme opravdu pomalu a důkladně mícháme, aby jsme vyšlehali všechny hrudky.
  8. Jakmile neuvidíme hrudky začneme šlehat opatrně, aby jsme z těstíčku nevyšlehali všechny bublinky z minerálky
  9. Výsledné těstíčko mám mít konzistenci řidšího palačinkové těsta.
  10. Pokud si nebudete jisti, vyzkoušejte nejprve usmažit jeden kroužek, když bude těsto moc tlusté, hutné, potřebuje naředit.
  11. Kalamáry obalíme v hladké mouce.
  12. Jednotlivé kroužky namáčíme v těstíčku a vkládáme do oleje rozpáleného na 170°C. (Nejlépe to jde kuchařskou pinzetou).
  13. Smažíme do zlatova.
  14. Po usmažení necháme okapat na papírové utěrce.
  15. Servírujeme a na talíři osolíme a přidáme citrón.
Krevetové curry s lepkavou rýží

Už jste se přejedli krevet na grillu? vyzkoušejte tuto asijskou variaci

 

16 krevet Vannamei

Sezamový olej

1 menší cibule

50g červené curry pasty

1/2 červené paprika

1 jarní cibulka

250ml kokosového mléka

1 limetka

Sůl

Koriandr

1 hrnek lepkavé rýže

 

Postup:

  1. Rýží připravíme dle návodu a poté ji držíme teplou k podávání.
  2. Rozpálíme trochu sezamového oleje a lehce na něm opečeme najemno nakrájenou cibuli.
  3. Jakmile se začne barvit do lehce zlatova přidáme curry pastu a necháme 2 minuty opéct.
  4. Poté zalijeme kokosovým mlékem a vše rozmícháme. 2 minuty provaříme.
  5. Přidáme krevety a vaříme 5 minut. Krevety se uvaří rychle a budou krásně šťavnaté.
  6. Na poslední 2 minuty přidáme papriku na kostičky.
  7. Vypneme plotnu, přidáme jarní cibulku a šťávu z půlky limetky.
  8. Na závěr vmícháme nasekány koriandr a část si necháme na servis.
  9. Servírujeme krevetové curry s lepkavou rýží a na talíři posypeme koriandrem.
Mořská vlk s baby mrkví

Závan letní Itálie. Recept je připraven s mořským vlkem, ale hodí se např. i okouník mořský nebo pražma.

 

- 2x filet mořského vlka

- 1/4 másla

- 1 hrst hladkolisté petržele

- 5 snítek tymiánu

- 1 stroužek česneku

- 6 ředkviček

- 1/2 limetky

- 1 chilli paprička

- 10ks malých mrkví

- Lžíce olivového oleje

- Sůl a pepř

 

Máslo si necháme povolit v pokojové teplotě. Poté do něj nasekáme petrželku a tymián a nastrouháme česnek. Ochutíme solí a pepřem a pomocí vidličky utřeme v kompaktní hmotu.

Vlka necháme přes noc povolit v ledničce. Malé mrkve si očistíme a necháme jim kousek zeleného stonku, v závěru to vypadá moc hezky. Ředkvičku a chilli nakrájíme na drobné kostičky přidáme trošku nasekané petrželky a ochutíme solí a šťávou z půlky limetky.

Grill zapneme na střední teplotu a vložíme mrkve potřené olivovým olejem. Začneme opékat a necháme cca 15 minut aby mrkve lehce změkly. Grill rozpálíme naplno. Vložíme vlka kůží dolů a opékáme cca 5 minut. Na poslední chvíli grill zavřeme, ale necháme prostor nad rybou aby se svrchu zatáhla, ale nespálila a zbytečně jsme ji nepřetáhli. Stačí cca 2 minuty. Mrkve vyndáme na hlubší talíř a přidáme velkou lžíci bylinkového másla a hezky promícháme aby se mrkve obalily. Na talíř vložíme mrkve zalijeme zbytkem másla z talíře a na ně položíme rybku na kterou dáme po celé ploše také bylinkové máslo a dozdobíme ředkvičkovou salsou.

Poké bowl s lososem

Asijská inspirace pro všední den

 

- 1x 150g losos Boxxi

- 120g quinoa

- 50ml sojové omáčka

- 2 lžíce cukru (nebo sladidla)

- 1 limetka

- 3 cm zázvoru

- 1 stonek citronové trávy

- 1 jalapeño paprička

- 1/4 salátové okurky

- 1/2 mrkve

- 1 hrst klíčků

- 1/2 avokáda

- 1 hrst řasy wakame

- 1 lžíce nakládaného zázvoru

- 1 hrst koriandru

- 1 hrst houbičky shimeji

- 1/2 lžičky kurkumy

- 1/2 lžičky soli

- 50ml rýžového octa

- 50ml vody

- 3 bobkové listy

- 5 kuliček nového koření

 

Jako první si připravíme na kyselo naložené houbičky. Do malého hrnce dáme rýžový ocet, vodu a jednu lžíci cukru. Přidáme 1/2 lžičky soli, kurkumu, bobkový list a nové koření. Přivedeme k varu. Hned po provaření sundáme z plotny a vhodíme očištěné houbičky a dáme na chladné místo společně vychladnout.

Lososa zbavíme kůže a nakrájíme na kostičky o velikosti 1x1 cm. V misce smícháme sojovou omáčku, lžíci cukru a šťávu z poloviny limety. Paličkou na maso rozbijeme citronovou trávu na jednotlivé ,,vlasy” a nasekáme na jemné kostičky. Zázvor nastrouháme najemno. Oboje přidáme ke směsi ze sojovky. Do této marinády naložíme kostičky lososa. Necháme marinovat jen 10 maximálně 15 minut.

Quinou uvaříme dle návodu

Kůži z lososa položíme na suchou studenou pánev a pomalu z ní vypečeme křupavý chips. Po opečení dáme na ubrousek a zbavíme přebytečného tuku.

Mrkev nastrouháme nahrubo. Okurku nakrájíme na jemné plátky. Nakládaný zázvor překrájíme na proužky. Z koriandru otrháme lístky. Avokádo nakrájíme na kostky. Jalapeño nasekáme na kostičky.

Do misky dáme quinou a lehce zastříkneme šťávou z limety a můžeme přidat i kapku marinády z lososa. Poté už jen do vějíře skládáme všechny naše připravené komponenty: losos, wakame, klíčky, naložené houbičky, okurka, nakládaný zázvor, jalapeño, avokádo, koriandr, a mrkev. Navrch posypeme nadrobeným chipsem z kůže.

Nakládané sardinky

Jednoduchý recept, který myslí i na vaši peněženku. A každý výživový poradce vás za něj pochválí :-)

 

- 500g sardinek celých

- 300ml vody

- 200ml bílého vinného octa

- 100g cukru

- 10 snítek tymiánu

- 2 bobkové listy

- 1 lžička celého černého pepře

- 1 lžička fenyklových semínek

 

Lák:

Všechny ingredience smícháme v rendlíku a pomalu svaříme. Jakmile se rozpustí všechen cukr, odstavíme a necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme sardinky. Nožem nebo škrabkou je zbavíme šupin a pod tekoucí vodou omyjeme, abychom šupiny všechny důkladně odstranili. Sardinku nařízneme od rozmnožovacích otvorů po celé délce směrem k hlavě. Odstraníme vnitřnosti i hlavu a břišní dutinu důkladně vyčistíme. Ploutve ostřihneme nůžkami.

Sardinku otevřeme a břišní dutinou dolů sardinku přitlačíme k pracovní ploše tak, abychom měli oba filety vedle sebe jako motýlka kůží nahoru. Zatlačíme víc, až ucítíme, jak se páteř oddělí od masa.

Rybu otočíme a opatrně vytáhneme páteř, aniž bychom porušili maso filetů.

 

Sardinky osolíme a necháme stranou 30 minut odležet.

Poté je rozmístíme do mísy a zalijeme zchladlým lákem. Necháme sardinky marinovat po dobu 2 týdnů v lednici.

Servírujeme s (nakládanou) cibulí s mátou a bazalkou.

Lososový krém

Luxusní sváteční polévka nejen na Vánoce.

 

  • 2 lžíce přepuštěného másla
  • 1 cibule (nakrájená na kostičky)
  • 2 mrkve (nakrájené na kostičky)
  • 3 brambory (nakrájené na kostičky)
  • cca 1 l zeleninového vývaru
  • 250 g kvalitního lososa
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce krémového sýra
  • sůl a pepř
  • nasekané pistácie

 

 

  • V hrnci orestujeme na přepuštěném másle pokrájenou cibuli. Když zesklovatí, přidáme nakrájenou mrkev a po chvíli na kostičky nakrájené brambory. Restujeme cca 3-5 minut.
  • Přilijeme zeleninový vývar a vaříme cca 10 minut.
  • Lososa zbavíme kůže, nakrájíme ho na kostky a na pánvi opečeme na trošce másla. Pár kousků si odložíme stranou na dozdobení. Zbytek lososa přidáme do polévky, osolíme ji, opepříme dle chuti a zjemníme smetanou ke šlehání, 1 lžící krémového sýra.
  • Již ho nevaříme, vše přendáme do mixéru a rozmixujeme do hladkého krému.
  • Horkou polévku naservírujeme do talíře, ozdobíme nasekanými pistáciemi a orestovanými kostičkami lososa.
Hřebenatky se zeleným jablkem a omáčkou s vermuthem

Rafinovanost chutí vás dostane

 

- Hřebenatky (mušle sv. Jakuba)

- Šťáva z 1/2 citronu

- 1 dcl sladkého vermutu (bianco)

- 2 žloutky

- 1/2 jablka Granny Smith

- 1/2 másla

- 2 lžičky kaviáru (nejlépe červený)

- Sůl

- Bílý pepř Pepper field

 

Ze všeho nejdřív si přepustíme máslo. V rendlíku na mírném ohni máslo zahřejeme a hlavně s ním NEMÍCHÁME a pomocí lžíce sbíráme bílý škraloup, dokud není máslo úplně průzračné. 

Půlku jablka zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky, ty na proužky a nakonec na malé kostičky. Jablko zakápneme asi 1/2 lžičky citronové šťávy, lžičkou vermutu a přidáme malou špetku soli a zamícháme.

Do kovové mísy oddělíme dva žloutky, přidáme k nim velkou lžíci citronové šťávy, 1 dcl vermutu a špetku soli. Pomocí metličky vyšleháme do pěny. Na sporáku si přivedeme k varu vodu v menším rendlíku. Směs šleháme opět, ale tentokrát nad párou z vody a pomalu přiléváme přepuštěné máslo. Jen 30 sekund a sundáme z páry a dále šleháme mimo páru. Takto opakujeme, dokud omáčka nezhoustne :)

Mušle si pěkně osušíme v papírové utěrce. Odtrhneme boční sval mušle. Ten je tuhý. Na pánvi rozpálíme velkou lžíci přepuštěného másla a na opravdu horké vložíme mušle. Opékáme maximálně minutu z každé strany! Jde nám o zlatou barvu, ale uvnitř musí mušle zůstat lesklá a šťavnatá.

Na talíř dáme lžíci ochuceného jablka pořádné dvě lžíce krémové omáčky a na ní opečené mušle, které dozdobíme kaviárem. Doporučuji na dokončení bílý pepř Pepper field

Krevety na grilu s tomatovým přelivem

Jednoduché, rychlé jídlo, kde spolu vše ladí - barvy, vůně i chutě.

 

Grill krevety s tomato přelivem pro 2 osoby

  • 1 stroužek Česnek
  • 100 ml Oliváč
  • 25 ml balsamico
  • 2 Špejle
  • 200 g Chery rajče
  • Petržel
  • chilli paprička
  • Sůl a pepř
  • oblíbené krevety

 

  • Na rajčátkový přeliv si cherry rajčata krájíme napůl, oliváč, balsamico ocet, snítka nasekané hladkolisté petržele, čili paprička (dle chuti), sůl, pepř.
  • Krevety očistíme od slupek – ocásky můžeme ponechat. Napícháme na špejle (tip: špejle namočte na chvilku do vody, aby vám na grilu nehořely). Krevety lehce osolíme, opepříme a grilujeme zprudka dozlatova
  • Krevety přelejeme naloženými rajčátky a podáváme s bílým pečivem
Lososový burger v ciabattě

rozpalte gril, umíchejte dressing a užijte si pořádného lososového dvouručáka!

Losos burger 2 osoby

  • (Panceta)
  • 1/2 lžička Olivový olej
  • 4 polévkové lžíce majonéza,
  • 2 lžíce bílý jogurt
  • Kopr 1 snítka čerstvý
  • 1 stroužek česneku
  • Lemon
  • Ciabatta 2ks
  • Salát
  • Okurka hadovka

 

  • Nejprve si připravíme si koprový dip/dressing. Smícháme majonézu, bílý jogurt, snítku nasekaného kopru, špetku soli, pepř, citronovou kůru, pár kapek olivového oleje a česnek nasekaný najemno. Dáme na 10 min uležet do lednice.
  • Na kompletaci burgerů si nachystáme frisee salát (můžeme použít i mix trhaný salát, rukolu nebo polníček), dále půl hadovky nakrájené na kolečka a ciabatty šikmo seříznuté.
  • Lososa pečeme na středně rozpáleném grilu na kůži cca 2 min a pak otočíme na další 2 min na sval. Maso necháme odpočinout a mezitím dáme na 1min na gril opéct ciabattu.
  • Spodní půlku ciabatty pomažeme dressingem, na něj natrháme maso z lososa (kůži nepoužijeme), pokladame plátky okurky a salátem a přiklopíme druhou polovinou ciabatty.