Jednoduchý recept, který myslí i na vaši peněženku. A každý výživový poradce vás za něj pochválí :-)
- 500g sardinek celých
- 300ml vody
- 200ml bílého vinného octa
- 100g cukru
- 10 snítek tymiánu
- 2 bobkové listy
- 1 lžička celého černého pepře
- 1 lžička fenyklových semínek
Lák:
Všechny ingredience smícháme v rendlíku a pomalu svaříme. Jakmile se rozpustí všechen cukr, odstavíme a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme sardinky. Nožem nebo škrabkou je zbavíme šupin a pod tekoucí vodou omyjeme, abychom šupiny všechny důkladně odstranili. Sardinku nařízneme od rozmnožovacích otvorů po celé délce směrem k hlavě. Odstraníme vnitřnosti i hlavu a břišní dutinu důkladně vyčistíme. Ploutve ostřihneme nůžkami.
Sardinku otevřeme a břišní dutinou dolů sardinku přitlačíme k pracovní ploše tak, abychom měli oba filety vedle sebe jako motýlka kůží nahoru. Zatlačíme víc, až ucítíme, jak se páteř oddělí od masa.
Rybu otočíme a opatrně vytáhneme páteř, aniž bychom porušili maso filetů.
Sardinky osolíme a necháme stranou 30 minut odležet.
Poté je rozmístíme do mísy a zalijeme zchladlým lákem. Necháme sardinky marinovat po dobu 2 týdnů v lednici.
Servírujeme s (nakládanou) cibulí s mátou a bazalkou.