Nakládané sardinky

Jednoduchý recept, který myslí i na vaši peněženku. A každý výživový poradce vás za něj pochválí :-)

 

- 500g sardinek celých

- 300ml vody

- 200ml bílého vinného octa

- 100g cukru

- 10 snítek tymiánu

- 2 bobkové listy

- 1 lžička celého černého pepře

- 1 lžička fenyklových semínek

 

Lák:

Všechny ingredience smícháme v rendlíku a pomalu svaříme. Jakmile se rozpustí všechen cukr, odstavíme a necháme vychladnout.

Mezitím si připravíme sardinky. Nožem nebo škrabkou je zbavíme šupin a pod tekoucí vodou omyjeme, abychom šupiny všechny důkladně odstranili. Sardinku nařízneme od rozmnožovacích otvorů po celé délce směrem k hlavě. Odstraníme vnitřnosti i hlavu a břišní dutinu důkladně vyčistíme. Ploutve ostřihneme nůžkami.

Sardinku otevřeme a břišní dutinou dolů sardinku přitlačíme k pracovní ploše tak, abychom měli oba filety vedle sebe jako motýlka kůží nahoru. Zatlačíme víc, až ucítíme, jak se páteř oddělí od masa.

Rybu otočíme a opatrně vytáhneme páteř, aniž bychom porušili maso filetů.

 

Sardinky osolíme a necháme stranou 30 minut odležet.

Poté je rozmístíme do mísy a zalijeme zchladlým lákem. Necháme sardinky marinovat po dobu 2 týdnů v lednici.

Servírujeme s (nakládanou) cibulí s mátou a bazalkou.