Závan letní Itálie. Recept je připraven s mořským vlkem, ale hodí se např. i okouník mořský nebo pražma.
- 2x filet mořského vlka
- 1/4 másla
- 1 hrst hladkolisté petržele
- 5 snítek tymiánu
- 1 stroužek česneku
- 6 ředkviček
- 1/2 limetky
- 1 chilli paprička
- 10ks malých mrkví
- Lžíce olivového oleje
- Sůl a pepř
Máslo si necháme povolit v pokojové teplotě. Poté do něj nasekáme petrželku a tymián a nastrouháme česnek. Ochutíme solí a pepřem a pomocí vidličky utřeme v kompaktní hmotu.
Vlka necháme přes noc povolit v ledničce. Malé mrkve si očistíme a necháme jim kousek zeleného stonku, v závěru to vypadá moc hezky. Ředkvičku a chilli nakrájíme na drobné kostičky přidáme trošku nasekané petrželky a ochutíme solí a šťávou z půlky limetky.
Grill zapneme na střední teplotu a vložíme mrkve potřené olivovým olejem. Začneme opékat a necháme cca 15 minut aby mrkve lehce změkly. Grill rozpálíme naplno. Vložíme vlka kůží dolů a opékáme cca 5 minut. Na poslední chvíli grill zavřeme, ale necháme prostor nad rybou aby se svrchu zatáhla, ale nespálila a zbytečně jsme ji nepřetáhli. Stačí cca 2 minuty. Mrkve vyndáme na hlubší talíř a přidáme velkou lžíci bylinkového másla a hezky promícháme aby se mrkve obalily. Na talíř vložíme mrkve zalijeme zbytkem másla z talíře a na ně položíme rybku na kterou dáme po celé ploše také bylinkové máslo a dozdobíme ředkvičkovou salsou.