Smažené kalamárové kroužky

Klasika všech klasik :-)

 

Recept (4 porce):

400g kalamárových tub

Sůl

Bílý pepř

3 lžíce hladké mouky

1 vejce

150 ml minerálky (perlivé)

1/2 lžičky prášku do pečiva

Maldonská sůl

Citrón

 

Postup:

  1. Kalamáry necháme rozmrazit (nejlépe v lednici přes noc).
  2. Kalamáry osušíme a následně nakrájíme na plátky silné cca 0,5cm.
  3. Lehce osolíme a opepříme.
  4. Do misky dáme mouku a prášek do pečiva.
  5. Přidáme vejce a lehce osolíme.
  6. Metličkou smícháme a následně postupně přiléváme minerálku.
  7. Přiléváme opravdu pomalu a důkladně mícháme, aby jsme vyšlehali všechny hrudky.
  8. Jakmile neuvidíme hrudky začneme šlehat opatrně, aby jsme z těstíčku nevyšlehali všechny bublinky z minerálky
  9. Výsledné těstíčko mám mít konzistenci řidšího palačinkové těsta.
  10. Pokud si nebudete jisti, vyzkoušejte nejprve usmažit jeden kroužek, když bude těsto moc tlusté, hutné, potřebuje naředit.
  11. Kalamáry obalíme v hladké mouce.
  12. Jednotlivé kroužky namáčíme v těstíčku a vkládáme do oleje rozpáleného na 170°C. (Nejlépe to jde kuchařskou pinzetou).
  13. Smažíme do zlatova.
  14. Po usmažení necháme okapat na papírové utěrce.
  15. Servírujeme a na talíři osolíme a přidáme citrón.