zpět

Zmraženo na moři - je to ta správná cesta?

  • Petra Müller
  • 1. února 2022
  • 2 min. čtení

Pokud nás sledujete déle, už jste jistě slyšeli důvody, proč je lepší si v naší vnitrokontinentální zemi dopřávat mořské produkty zmražené – ve zkratce: je to hospodárnější, ekologičtější, udržitelnější, jistější, praktičtější a tak dále. Podrobněji zde.

Pojďme si na to mražení trochu více posvítit – aneb není mražení jako mražení.

Frozen at sea

Mražení na moři probíhá na velkých plovoucích fabrikách, které jsou na moři dny i týdny, než naplní kapacitu skladu. Aby byly schopné fungovat efektivně, potřebují neustálý přísun ryb, aby zpracování nestálo. No a toho docílí pouze intenzivním rybolovem pomocí velkých vlečných sítí, které spolehlivě drancují ekosystémy moří a oceánů. Zároveň tímto způsobem chytí relativně velké množství by-catch ryb – ostatních druhů, na které není jejich zpracovna připravena ani nastavena. A tento úlovek v mnoha případech končí mrtvý zpět v moři.

Dalším velkým otazníkem je, jak jsou produkty zpracovány a jaké části ryby jsou použity. Lze samozřejmě vyříznout nejkvalitnější část ryby a pečlivě ji zabalit a zamrazit. Ale povětšinou bývají produkty mražené přímo na moři nižší kvality – minimálně ty, které so dostávají k nám. Ocasní části, potrhané filety, bříška vydávaná za filety, odřezky zformované do tvaru krychle a mnoho podobných.

Existují i opravdu kvalitní produkty, které jsou produkovány přímo na moři, ale těch je v našich končinách jako šafránu.

Land frozen 

Pak je tu způsob mražení ve zpracovatelnách na pobřeží.

Jedná se o malé rybářské lodě, které ráno vyjedou na moře a večer se vrátí. Rybáři přivezou a zpracovatelům prodají vše, co ulovili. Nic nekončí mrtvé v moři. Pokud to jde, chytají na háčky a šňůry. Pokud to daný druh ryby nedovoluje, používají malé vlečné sítě, které nedevastují mořské dno. Ryby jsou naporcovány, zabaleny a zamraženy do 24h po výlovu. Ten rozdíl 24h se na rybě a její kvalitě absolutně neprojeví.

Toto jsou dva různé přístupy k tomu, jak zajistit rychlé zpracování a uchování čerstvosti ryby. Pokud se přikláníte více k jednomu z nich, hledejte a ptejte se po informacích o původu a zpracování u prodejců ryb. Na chuti (vyhmátnete-li ty správné produkty) pravděpodobně nic nepoznáte, jde spíš o to, která z cest vede k té tolik žádoucí udržitelnosti.

P.S. – Tipnete si, jak to děláme v Boxxi? 😊

Chcete ochutnat? Koupit v e-shopu

Dále by Vás mohlo zajímat

2 min. čtení

Boxxi FishTalks: Marek z Boxxi mluví o rybách 5

  • Marek Jirovec
  • 28. ledna 2022
5 min. čtení

Není treska jako treska

  • Petra Müller
  • 26. ledna 2022
5 min. čtení

Odkud pochází neobyčejná treska obecná?

  • Petra Müller
  • 13. ledna 2022