Uzený losos s pečenou zeleninou

Uzený losos je považován za delikatesu, kterou si většina z nás dopřeje jen při zvláštních příležitostech. Obsahuje ale hodně bílkovin, hořčík, selen, vitamíny B a D, takže bychom ho rozhodně mohli do svého jídelníčku zařadit častěji. Ten náš je uzený na bukovém dřevě a má velmi příjemnou kouřovou chuť.

  • Doba přípravy:
    30 minut
  • Rybu je potřeba nechat předem 1 hodinu rozmrazit v chladničce

Suroviny

počet porcí

  • 2 porce uzeného lososa
  • 1/2 hrsti kopru
  • 2 ks kořenové petržele
  • 5 ks brambor
  • 2 mrkve
  • 1 ks cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 citron
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 100 ml olivového oleje

Postup

  • Uzeného lososa natrháme na větší kusy.

    Uzeného lososa stačí vyndat hodinu před servírováním do lednice a nechat pozvolna rozmrznout.

  • Snítky kopru otrháme ze stonku, nasekáme a promícháme s uzeným lososem. Dáme stranou.

  • Zeleninu oloupeme a nakrájíme na stejně silné plátky. Cibuli na klínky.

  • Zeleninu a cibuli smícháme s olejem a pečeme v troubě při 180 °C cca 25 minut.

  • Mezitím smícháme olej, med, dijonskou hořčici a šťávu z ½ citronu. Dochutíme solí.

  • Upečenou zeleninu smícháme s dressingem a po vychladnutí přidáme nastrouhanou kůru z ½ citronu.

  • Na mělký talíře dáme pečenou zeleninu a navrch položíme kousky uzeného lososa.

Dobrou chuť!