Tuňáci představují celosvětově nejkonzumovanější skupinu ryb. Jsou to skvělí plavci, kteří při lovu dokáží urazit obrovské vzdálenosti. Díky dostatku pohybu a vyššímu množství tuku je jejich maso šťavnaté a připomíná jemné telecí.
Tuňák se nejčastěji konzumuje syrový - například jako sashimi, tedy najemno nakrájené plátky, nebo v sushi. Skvělý je i jako steak na grilu. Vynikne tak plná, oříšková chuť.
Bohužel, jejich populace dlouhodobě oslabují, protože bývají nadmerně loveni. V Boxxi prodáváme pouze tuňáky s certifikací SGS Marine Stewardship Council (MSC). Ta zaručuje shodu s mezinárodními normami zabývající se udržitelným rybolovem pro volně žijící ryby.
O našem přístupu k udržitelnému rybolovu se můžete dočíst i zde.
Tuňáci jsou po vylovení marinováni, aby se zachovala jejich chuť, textura a šťavnatost. Proto při přípravě solte spíše méně.
Zdroj ryby: Lovená
Energetická hodnota | 350 kJ / 82 kcal |
Tuky | 0.11 g - z toho nasycené mastné kyseliny 0.03 g |
Sacharidy | 1 g - z toho cukry 0.1 g |
Vláknina | — |
Bílkoviny | 19.9 g |
Sůl | 1 g |
Alergeny | Obsahuje ryby. může obsahovat stopy korýšů a měkkýšů. |
Složení | Tuňák žlutoploutvý (< 95 %), pitná voda, jedlá sůl, antioxidanty - citronany sodné a askorban sodný, regulátor kyselosti - uhličitan sodný, přírodní aroma. |
Latinský název | Thunnus albacares |
Hmotnost | 2 x 125 g |
Hmotnost bez glazury | 2 x 125 g |
Návod na přípravu | Výrobek je určen k tepelné úpravě. |
Upozornění | Výrobek může obsahovat kosti. |
Způsob produkce | Lovená |
Kategorie lovného zařízení | Kruhové zátahové sítě a čeřeny; košelkové nevody |
Země odlovu/odchovu | FAO 77 Středovýchodní Tichý oceán |
Země původu | Španělsko |
Veterinární schvalovací č. | — |
Zmrazeno dne | uvedeno na obalu výrobku |
Výrobce | Boxxi food solutions s.r.o. Mojmírova 130/4, Praha 4, Nusle, ČR |
Teplota skladování | skladujte při teplotě -18 °C a nižší. Po rozmrazení znovu nezmrazujte. |
Uchování u spotřebitele | — |
Chladnička 0 až 2 °C | 1 den |
Mraznička -6 °C | 1 týden |
Mraznička -12 °C | 1 měsíc |
Mraznička -18 °C a nižší | viz datum minimální trvanlivosti |