Treska obecná s bramborovým salátem podle Ley Skálové

Lea Skálová s našimi rybami už také vaří. V tomto receptu se podělila o její podání vánočního hodu - tresky obecné s lehkým salátem. 

  • Doba přípravy:
    30 minut
  • Rybu vyndáme z mrazáku a necháme ji ideálně přes noc povolit v chladničce.

Suroviny

počet porcí

  • 3 větší brambory
  • 1 ks mrkev
  • 2 řapíky celeru
  • 1/2 cibule červená
  • 2 porce loin z tresky obecné
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks limeta na šťávu
  • 2 lžíce kvalitní majonézy
  • 200 ml bílého vína Asia Blend
  • 50 g másla
  • sůl, pepř a případně bylinky
Doporučené snoubení

Weinwurm, Asia Blend White

Postup

  • Brambory uvaříme v osolené vodě. Jakmile jsou akorát, ihned scedíme, zalijeme ledovou vodou a necháme vychladnout.

  • Celer a mrkev nakrájíme na drobné kostičky, cibuli na jemné proužky. 

  • Rozpálíme pánev s olivovým olejem. Filet dáme nejprve kůží dolů.

    Ze začátku opékání přitlačíme filet k pánvi, aby se nekroutily okraje.

  • Když je kůže vypečená dozlatova, otočíme a z druhé strany opékáme max. 2 minuty. Hotovou tresku dáme na chvilku stranou. 

  • Na lžící másla zprudka opečeme zeleninu, ale jen krátce do barvy, aby zůstala křupavá.

  • Vychladlé brambory nakrájíme na kostičky. Přidáme krátce opečenou zeleninu a nakrájené lístky řapíkatého celeru. Ochutíme solí, pepřem, šťávou z půlky limety a zjemníme 2 lžicemi dobré majonézy. Zamícháme.

  • Do pánve dáme bílé víno, nejlépe Asia Blend White, a svaříme na třetinu objemu. Přidáme šťávu z půlky limety, stáhneme z plotny a přidáme máslo. Kroužíme s pánví, dokud nevznikne jemná omáčka.

  • Tresku vložíme do připravené omáčky a lehce přeléváme. Podle chuti lze po vyjmutí tresku celou obalit v jemně nasekaném kopru nebo jiné oblíbené bylince. Servírujeme na lehkém bramborovém salátku, doladíme omáčkou. 

Dobrou chuť!