Lea Skálová s našimi rybami už také vaří. V tomto receptu se podělila o její podání vánočního hodu - tresky obecné s lehkým salátem.
Brambory uvaříme v osolené vodě. Jakmile jsou akorát, ihned scedíme, zalijeme ledovou vodou a necháme vychladnout.
Celer a mrkev nakrájíme na drobné kostičky, cibuli na jemné proužky.
Rozpálíme pánev s olivovým olejem. Filet dáme nejprve kůží dolů.
Ze začátku opékání přitlačíme filet k pánvi, aby se nekroutily okraje.
Když je kůže vypečená dozlatova, otočíme a z druhé strany opékáme max. 2 minuty. Hotovou tresku dáme na chvilku stranou.
Na lžící másla zprudka opečeme zeleninu, ale jen krátce do barvy, aby zůstala křupavá.
Vychladlé brambory nakrájíme na kostičky. Přidáme krátce opečenou zeleninu a nakrájené lístky řapíkatého celeru. Ochutíme solí, pepřem, šťávou z půlky limety a zjemníme 2 lžicemi dobré majonézy. Zamícháme.
Do pánve dáme bílé víno, nejlépe Asia Blend White, a svaříme na třetinu objemu. Přidáme šťávu z půlky limety, stáhneme z plotny a přidáme máslo. Kroužíme s pánví, dokud nevznikne jemná omáčka.
Tresku vložíme do připravené omáčky a lehce přeléváme. Podle chuti lze po vyjmutí tresku celou obalit v jemně nasekaném kopru nebo jiné oblíbené bylince. Servírujeme na lehkém bramborovém salátku, doladíme omáčkou.