zpět

Trendem je (čerstvě) mražené

  • Marek Jirovec
  • 2. února 2022
  • 3 min. čtení

Přijde vám to zvláštní? Říkáte si, že to není možné, že přeci čím čerstvější, tím lepší? Ano i ne. Pojďme se na to podívat detailněji na příkladu ryb. To, že je absolutně čerstvá ryba to nejlepší, co můžete mít, o tom není sporu. U těch mořských to platí stejně jako u sladkovodních. Když pomineme fakt, že absolutně čerstvou rybu dostaneme pouze v přímořských státech, kde se ryb obecně jí až 6x více než u nás a kde máte jistotu, že na pultech jsou každý den čerstvé ryby, tak objevíte i souvislosti, o kterých jste možná nepřemýšleli.

Plýtvání.

Čerstvé ryby mají jen velmi krátkou životnost. Aby obchodníci měli stále zajímavou nabídku, musí udržovat zamýšlenou šíři sortimentu skladem. Rovnou ale počítají s odpisy – tedy že část ryb se vyhodí – a ztrátu z nich kompenzují vyšší cenou. I v případě, že se snaží kalkulovat řízení zásob tak, aby v ideálním případě nic nezbývalo – je to prakticky nemožné. Těch faktorů, které ovlivňují prodeje, je příliš mnoho. Oproti tomu mražená potravina má mnohem delší dobu trvanlivosti a díky tomu je možné mnohem přesněji kalkulovat. U nás v Boxxi pracujeme tak, že nepřijde vniveč ani kousek ryby, ať se jedná o nejprodávanějšího (a fantastického) arktického lososa nebo o speciality typu mořského ďase.

Plýtvání doma.

Komu se to nestalo – s radostí pořídí čerstvou dobrotu na večeři, ale z nějakého důvody se plány zkříží. Maso/ryba zůstane ležet v lednici a po dvou dnech už tomu nevěříme natolik, že bychom je uvařili. Jídlo končí v odpadcích. To se vám s mraženým nestane – máte po ruce v mrazáku a vyndáte tehdy, když máte chuť. Pokud je navíc ryba připravená v porcích, tak jako u nás na Boxxi, vyndáte přesně takový počet, který potřebujete. Nic nevyhazujete, nic nedojídáte ještě další dva dny (pokud nechcete).

Uhlíková stopa a efektivní logistika.

Čerstvé ryby se musí dovážet několikrát týdně (v tom lepším případě). Vzhledem k tomu, že v ČR (a obecně ve střední Evropě) se zrovna mnoho ryb nezkonzumuje, často jezdí kamiony poloprázdné. Jen za cenu toho, aby se splnily podmínky běžných retailerů, kteří by si přáli dodávku ideálně každý den, ale vždy jen po troškách. Oproti tomu mražené ryby putují vždy v plných vozech. Není u nich tlak na okamžité dodání, a proto může být logistika efektivní.

Mražené je nejčerstvější.

Pro vnitrozemské státy, jako je Česká republika, neexistuje efektivnější cesta. Pokud šokově zmrazíte super kvalitní rybu krátce po výlovu, nepřidáte do ní vodu ani chemii a šetrně ji opět rozmrazíte, dostanete rybu absolutně špičkové kvality. U nás máte jistotu, že ryba nebyla několikrát rozmražená a zmražená, že pochází z těch nejlepších zdrojů a že se o ní s láskou a péčí staráme až do momentu, kdy vám ji dovezeme domů.

 

Chcete ochutnat? Koupit v e-shopu

Dále by Vás mohlo zajímat

Z moře přímo na Váš štědrovečerní stůl

  • Petra Müller
  • 1. prosince 2022
2 min. čtení

Boxxi je hrdým partnerem florbalové AC Sparta Praha

  • Marek Jirovec
  • 25. listopadu 2022
5 min. čtení

Čerstvost v Boxxi pojetí

  • Marek Jirovec
  • 10. listopadu 2022