Tagliatelle s lososem v kokosové omáčce podle Marka z Boxxi

Marek z Boxxi se podělil o svůj recept na lososa s těstovinami. Celkem tradiční úprava je zde v netradičním vylepšení. Kokosové mléko dodá jemnou exotickou chuť a ve spojení s příjemně oříškovými celozrnnými tagliatellemi je to hotová harmonie. 

  • Doba přípravy:
    45 minut
  • Porce lososa nechte přes noc v lednici pozvolna a šetrně rozmrazit

Suroviny

počet porcí

  • 2 porce lososa arktického
  • 150 g celozrnných tagliatelle
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 ks menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g listového špenátu
  • 400 g kokosového mléka
  • 1/2 hrsti čerstvého kopru
  • 1 špetka bílého pepře
  • sůl podle chuti
Doporučené snoubení

Weinwurm, Asia Blend White

Postup

  • Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si velkou pánev, do které se vám vejdou všechny porce lososa najednou. Pánev rozehřejte nasucho na středním plameni, položte na ni filety (kůží dolů) a opékejte je cca 2 minuty. Pak opatrně špachtlí obraťte a opékejte je ze strany bez kůže další 1,5 minuty. 

  • Dejte vařit vodu na těstoviny. Mezitím si nasekejte najemno cibuli, utřete česnek a propláchněte špenát ve studené vodě. Větší listy špenátu posekejte nahrubo. Tagliatelle uvařte al dente podle instrukcí na obalu. 

  • Lososa vyjměte z pánve a vložte do zapékací mísy. Pánev nechte na plotýnce a rozehřejte v ní lžíci olivového oleje, přidejte nasekanou cibuli a smažte ji zhruba 1 minutu na středním plameni. Poté snižte plamen, přidejte utřený česnek a hned nato i špenát. Vše opékejte na mírném plameni 4 minuty. Nakonec obasah pánve zalijte kokosovým mlékem, dochuťte solí a pepřem a nechte 3 minuty společně provařit.

  • Vzniklou směs nalijte do zapékací mísy k lososím filetům, mísu dejte do předehřáte trouby a pečte 7-8 minut při 180°C. 

  • Lososa s omáčkou servírujte na hnízdě z tagliatellí a na závěr posypte koprem. 

Dobrou chuť!