Marek z Boxxi se podělil o svůj recept na lososa s těstovinami. Celkem tradiční úprava je zde v netradičním vylepšení. Kokosové mléko dodá jemnou exotickou chuť a ve spojení s příjemně oříškovými celozrnnými tagliatellemi je to hotová harmonie.
Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si velkou pánev, do které se vám vejdou všechny porce lososa najednou. Pánev rozehřejte nasucho na středním plameni, položte na ni filety (kůží dolů) a opékejte je cca 2 minuty. Pak opatrně špachtlí obraťte a opékejte je ze strany bez kůže další 1,5 minuty.
Dejte vařit vodu na těstoviny. Mezitím si nasekejte najemno cibuli, utřete česnek a propláchněte špenát ve studené vodě. Větší listy špenátu posekejte nahrubo. Tagliatelle uvařte al dente podle instrukcí na obalu.
Lososa vyjměte z pánve a vložte do zapékací mísy. Pánev nechte na plotýnce a rozehřejte v ní lžíci olivového oleje, přidejte nasekanou cibuli a smažte ji zhruba 1 minutu na středním plameni. Poté snižte plamen, přidejte utřený česnek a hned nato i špenát. Vše opékejte na mírném plameni 4 minuty. Nakonec obasah pánve zalijte kokosovým mlékem, dochuťte solí a pepřem a nechte 3 minuty společně provařit.
Vzniklou směs nalijte do zapékací mísy k lososím filetům, mísu dejte do předehřáte trouby a pečte 7-8 minut při 180°C.
Lososa s omáčkou servírujte na hnízdě z tagliatellí a na závěr posypte koprem.