Treska po mexicku? Ano, i tak jí to sluší. Pikantní kabátek s jalapenos a podmanivá chuť koriandru. Lehká avšak zahřívací večeře podle receptu skvělé Lei Skálové pro zimní i letní dny.
Jeden a půl cibule si oloupeme na nakrájíme na tenká půlkolečka.
Jednu půlku cibule nakrájíme na jemno a v misce rozmačkáme společně s avokádem. Rajčata, koriandr a jalapeño můžeme nasekat v sekáčku a nebo ručně nakrájíme na jemno a smícháme s avokádem a cibulí. Přidáme sůl, pepř a šťávu cca z poloviny citronu.
Do rendlíku dáme balsamico, vodu, med, nové koření, pepř a osolíme cca 1/2 lžičky soli. Přivedeme k varu. Jakmile nálev probublá sundáme z plotny a až poté vložíme cibuli nakrájenou na půlkolečka a necháme společně vychladnout na pokojovou teplotu.
Tresku opečeme na lžíci olivového oleje. Nejprve kůží dolů a prvních pár sekund přidržíme na pánvi aby se filet nezkroutil. Maso musí zůstat krásně lesklé a šťavnaté.
Rukou rybu rozebereme na kousky.
Z tortilly si vykrajíme menší kolečka o průměru cca 10cm. Na sucho je opečeme na pánvi jen aby byly teplé a poté vyskladáme na vařečku aby nám tvarem vnikla lodička, kterou budeme plnit.
Do lodiček dáme nejprve salát, poté salsu, nahoru natrhanou tresku a zdobíme nakládanou cibulí.