Tacos s trhanou treskou a nakládanou cibulí podle @leaskalova

Treska po mexicku? Ano, i tak jí to sluší. Pikantní kabátek s jalapenos a podmanivá chuť koriandru. Lehká avšak zahřívací večeře podle receptu skvělé Lei Skálové pro zimní i letní dny. 

  • Doba přípravy:
    25 minut
  • Tresku nechte přes noc v lednici šetrně rozmrazit. 

Suroviny

počet porcí

  • 2 porce tresky obecné
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 citron
  • 15 ks cherry rajčátek
  • 2 ks červené cibule
  • 1 hrst koriandru
  • 2 hrsti rukoly nebo jiného oblíbeného salátu
  • 1/2 avokáda
  • 1 ks jalapeno papričky
  • 4 ks celozrnné tortilly
  • 1/2 hrnku balzamikového octa
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 lžíce medu
  • 4 ks bobkového listu
  • 10 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého pepře
  • sůl, pepř

Postup

  • Jeden a půl cibule si oloupeme na nakrájíme na tenká půlkolečka.

  • Jednu půlku cibule, která nám zbyla nakrájíme na jemno a v misce rozmačkáme společně s avokádem. Rajčata, koriandr a jalapeño můžeme nasekat v sekáčku a nebo ručně nakrájíme na jemno a smícháme s avokádem a cibulí. Přidáme sůl, pepř a šťávu cca z poloviny citronu.

  • Tresku opečeme na lžíci olivového oleje. Nejprve kůží dolů a prvních pár sekund přidržíme na pánvi aby se filet nezkroutil. Maso musí zůstat krásně lesklé a šťavnaté. 

  • Do rendlíku dáme balsamico, vodu, med, nové koření, pepř a osolíme cca 1/2 lžičky soli. Přivedeme k varu. Jakmile nálev probublá sundáme z plotny a až poté vložíme cibuli a necháme společně vychladnout na pokojovou teplotu.

  • Rukou rybu rozebereme na kousky. 

  • Z tortilly si vykrajíme menší kolečka o průměru cca 10cm. Na sucho je opečeme na pánvi jen aby byly teplé a poté vyskladáme na vařečku aby nám tvarem vnikla lodička, kterou budeme plnit.

  • Do lodiček dáme nejprve salát, poté salsu, nahoru natrhanou tresku a zdobíme nakládanou cibulí. 

Dobrou chuť!