Steak z tuňáka v citrusové strouhance s wasabi kaší

Tuňák má šťavnaté maso plné živin a je téměř bez kostí. Mnozí oceňují, že nemá typickou rybí chuť. Základním pravidlem při jeho přípravě je nepřetáhnout. Maso se nesmí skrz na skrz propéct, tím se vysuší, znehodnotí a opravdu není dobré. Stačí pár vteřin z každé strany, aby se maso zatáhlo a uvnitř zůstalo krásně červené.

  • Doba přípravy:
    30 minut
  • Rybu je potřeba nechat předem 12 hodin rozmrazit v chladničce

Suroviny

počet porcí

  • STEAK Z TUŇÁKA 2 porce tuňáka
  • CITRUSOVÁ STROUHANKA 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 1 limetka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • WASABI KAŠE 200 g brambor
  • 100 ml mléka
  • 50 g másla
  • 1 lžíce pasty wasabi
  • DOCHUCENÍ 1/2 hrsti petržele
  • 1/2 hrsti koriandru
  • 2 špetky soli

Postup

  • Tuňáka necháme v dostatečném předstihu rozmrznout v chladničce. Před přípravou maso lehce osušíme utěrkou a necháme temperovat při pokojové teplotě.

  • Brambory oloupeme a uvaříme v osolené vodě.

  • Mléko zahřejeme spolu s máslem. Přidáme do uvařených brambor a vyšleháme hladkou kaši. Do ní postupně zapracujeme wasabi pastu.

  • Bylinky nasekáme nahrubo.

  • Citrusy pečlivě omyjeme, osušíme a jejich kůru nastrouháme na jemném struhadle. Promícháme.

  • Tuňáka lehce osolíme, opepříme, rukou potřeme olivovým olejem a obalíme v nastrouhané kůře z citrusů.

  • Takto připravenou rybu dáme na rozpálenou pánev a vždy po 20 vteřinách otáčíme ze všech stran, aby se maso postupně zatáhlo. Pak necháme stranou pár minut odležet.

  • Na mělký talíř nandáme kaši, posypeme ji bylinkami a navrch zlehka položíme tuňáka. Na závěr můžeme jemně zakápnout limetkovou šťávou.

    Tuňák se podává vždy uprostřed syrový.

Dobrou chuť!
Na vašem soukromí nám záleží

Potřebujeme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli lépe přizpůsobit webové stránky a usnadnit jejich používání. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce "Informace o cookies".