BIO jablečný mošt odrůdový, jen pasterovaná jablečná šťáva, bez přidaného cukru a jiných látek. Z jablek místních ekologických sadařů zpracovaných v moštárně v Cidlině. Balení ve skle poskytuje optimální uchování nápoje i s vizuálním dojmem. Mošt, obsahuje jablečnou vlákninu. Ta se projevuje jako usazenina, a je přirozenou součástí jablečného moštu. Její objem také záleží na odrůdě a druhu ovoce. Vláknina je prospěšná pro zdraví, zvláště pro střevní mikroflóru.
Energetická hodnota | 188 kJ / 45 kcal |
Tuky | 0.2 g - z toho nasycené mastné kyseliny 0 g |
Sacharidy | 10.8 g - z toho cukry 11 g |
Vláknina | 3 g |
Bílkoviny | 0.1 g |
Sůl | 0 g |
Alergeny | — |
Složení | 100% BIO jablečná šťáva. |
Objem | 1.00 l |
Doporučení | Před konzumací protřepat. Vláknina tvořící usazeninu je přirozenou součástí ovocné šťávy. |
Země původu | Česká republika |
Výrobce | Vojtěch Drahoňovský, Statek Cidlina, Cidlina 38, 507 13 Železnice |
Teplota skladování | Skladujte v suchu při teplotě do 30 °C, mimo přímý sluneční svit. |
I když se hospodářství na okraji Českého ráje, pod horou Tabor, nejmenuje ekostatek, ale jen statek Cidlina, fakticky se jím stal od roku 2020. Disponuje 3,5 hektary, z toho 1,61 ha sadu (část ještě v přechodném období), 1,4 ha orné půdy a půl hektaru travních porostů. Vlastníci statku Markéta a Vojtěch Drahoňovští nebyli ve svých profesích zemědělci ani sadaři a začali hospodařit asi před pěti lety na zděděné půdě. Přesto takto malé hospodářství nastartovalo své ekohospodářství a dokonce i zpracování vlastní bioprodukce zdařile – i v době s proticovidovými opatřeními.