Krémové špagetové hnízdo s lehce česnekovými krevetami

Tenhle recept je jako pohlazení. Jen pár jednoduchých přísad, ale sehrají spolu úžasný chuťový koncert. Jen nezapoměňte vybírat skutečně kvalitní suroviny, ať vám koncert dokonale ladí. Rodinné "stříbro" naší Péti původně z Rakouska. Dlouho ho nechtěla pustit do světa, ale Boxxi je vlastně také taková rodina :) Užijte si to pohlazení dosyta! 

  • Doba přípravy:
    20 minut
  • Krevety nechte několik hodin, ideálně však přes noc, pozvolna rozmrznout. Po odtátí ochranné glazury doporučujeme krevety lehce osušit, pokapat olejem a přidat oblíbené bylinky nebo třeba česnek, bílé víno. 

Suroviny

počet porcí

Doporučené snoubení

Codorníu, 1551 brut rosé

Postup

  • Jako první si uvaříme horkou vodu na těstoviny a další na spaření rajčat, aby se nechala dobře oloupat. Komu nevadí rajčatové slupky, krok může vynechat.

    Pro urychlení lze použít kvalitní konzervovaná rajčata, ideálně celá, která až v pánvi rozsekáte dřevěnou špachtlí. 

  • Pro jemnou chuť bez rušivých prvků zalijeme rajčata horkou vodou a necháme 3 minuty stát, aby se slupka napnula. Poté rajčata oloupeme a odstraníme i dřevnatý kousek od stonku.

  • Rozmražené (a namarinované) krevety krátce opečeme z obou stran na jedné lžíci olivového oleje, který je vhodný i k tepelnému zpracování. Pokud jsme do marinády na krevety nepřidávali česnek, můžeme to dohnat při jejich restování. Hotové krevety dáme stranou na později.

  • Do vroucí osolené vody dáme vařit špagety podle návodu, samozřejmě al dente :)

  • Ve velké pánvi (klidně té po krevetách) na druhé lžíci oleje zpěníme najemno nakrájený česnek a po chvilce přidáme i na malé kousky pokrájená oloupaná rajčata. 

  • Rajčatovou směs vaříme několik minut - podle velikosti kousků asi 3-5 minut. Na závěr vaření zjemníme tučnou krémovou smetanou creme fraiche. Přidáme větší půlku nasekané petrželky, zbytek necháme na ozdobu. Osolíme a opepříme podle chuti. 

    Creme fraiche (k dostání v každém větším obchodě) se hodí na zjemnění nejlépe, neboť spolu se šťávou z rajčat vykouzlí tak akorát krémovou omáčku. 

  • Okapané špagety smícháme s rajčatovou směsí. Servírujeme jako hnízdo, na které vyskládáme krevety a posypeme zbylou petrželkou. 

Dobrou chuť!