Siven arktický s balzamikovou cibulkou

Mohlo by se zdát, že tak jemná chuť rybího masa, jakou má siven severní, se vedle aromatického balzamikového octa úplně ztratí. Opak je však pravdou. Navzájem se skvěle podpoří a vy můžete během chvilky vykouzlit originální a zdravou večeři. 

  • Doba přípravy:
    30 minut
  • Rybu necháme přes noc rozmrznout v chladničce.

Suroviny

počet porcí

  • 2 porce sivena arktického
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 200 g brambor
  • 100 ml mléka (plnotučného)
  • 50 g másla
  • 1 červená cibule
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • 2 lžíce cukru

Postup

  • Připravíme si rybu. Před přípravou ji jemně osušíme utěrkou a osolíme. 

    Rybu den předem vyndáme z mrazáku a necháme v chladničce povolit.

  • Brambory oloupeme, nakrájíme a vaříme v osolené vodě doměkka. 

  • Cibuli oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na menší klínky. Smícháme s cukrem a olejem. 

     

  • Cibuli krátce orestujeme, zalijeme balzamikem a necháme téměř odpařit.

  • Mléko zahřejeme spolu s máslem a pak vyšleháme s uvařenými bramborami do jemné kaše.

  • Rozpálíme si pánev s olejem (plotýnka na 50 % výkonu) a vložíme porce sivena kůží dolů. Trpělivě opékáme, dokud kůže nezezlátne dokřupava. Těsně před koncem rybu na chvíli otočíme na sval.

    TIP: Mezi filet ryby a pánev vložte pečicí papír. Ryba se nikdy nebude lepit.

  • Servírujeme tak, že doprostřed mělkého talíře dáme kaši, na ni cibuli a nakonec sivena kůží navrch.

Dobrou chuť!