Náš siven arktický z farmy Matorka je nejseverněji chovaná sladkovodní ryba. Její jemná chuť nadchne všechny milovníky lososa a rybí gurmány též. Jednoduchou a svižnou přípravou s nevtíravými přílohami necháte vyniknout její výjimečnou chuť.
Do hrnce dáme vařit osolenou vodu.
Brokolici rozebereme na malé růžičky. Z fazolek odkrojíme konce. Brokolici i fazolky uvaříme ve vroucí vodě. Brokolici stačí 2-3 minuty. Fazolky o trochu déle. Obojí dáme zchladit do ledové vody.
V osolené vodě uvaříme i brambory do skoro měkka. Nakrájíme si zbytek zeleniny a hub na větší kousky.
Zeleninu orestujeme.
Každý druh zeleniny (a houby) restujeme na pánvi samostatně, aby byly opečené, ale stále lehce křupavé a plné chuti.
Během restování zeleniny svaříme vývar na cca 20% původního objemu. Před podáváním dochutíme solí, pepřem a na vypnuté plotně vmícháme studené máslo.
Zeleninu dáváme do mísy a dochutíme solí, pepřem a případně kořením na grilovanou zeleninu. Lehce opečeme i česnek. Jako poslední opečeme brambory.
Sivena osušíme a pokud chceme i s kůží oškrábeme ostrým nožem šupiny. Sivena opečeme na pánvi s trochou olivového oleje na středně rozpálené pánvi. Nejdříve stranou kůže, tam do křupava a poté otočíme a necháme dopéct.
Do mísy si zeleninou přidáme rajčátka a dáme na chvíli ohřát do trouby. Podáváme zeleninu, omáčku a rybu osolenou maldonskou solí.