Siven s restovanou zeleninou a bylinkovou omáčkou podle @Davidvkuchyni

Náš siven arktický z farmy Matorka je nejseverněji chovaná sladkovodní ryba. Její jemná chuť nadchne všechny milovníky lososa a rybí gurmány též. Jednoduchou a svižnou přípravou s nevtíravými přílohami necháte vyniknout její výjimečnou chuť. 

  • Doba přípravy:
    20 minut
  • Porce sivena nechte pozvolna (nejlépe v lednici přes noc) rozmrznouta ryba bude k nerozeznání od čerstvě vylovené. 

Suroviny

počet porcí

  • 2 porce sivena arktického
  • RESTOVANÁ ZELENINA 2 ks brambory typu C
  • 80 g cukety
  • 1 ks malé paprika
  • 1 ks malé červené cibule
  • 80 g zelených fazolek
  • 1 mrkev
  • 80 g brokolice
  • 5 ks cherry rajčátek
  • 7 ks středních žampionů
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej Chiavalon Romano
  • BYLINKOVÁ OMÁČKA 500 ml vývaru (rybího nebo kuřecího)
  • 1 hrst oblíbených bylinek např. medvědí česnek
  • 25 g másla
  • DOCHUCENÍ Maldonská sůl a pepř

Postup

  • Do hrnce dáme vařit osolenou vodu.

  • Brokolici rozebereme na malé růžičky. Z fazolek odkrojíme konce. Brokolici i fazolky uvaříme ve vroucí vodě. Brokolici stačí 2-3 minuty. Fazolky o trochu déle. Obojí dáme zchladit do ledové vody.

     

  • V osolené vodě uvaříme i brambory do skoro měkka. Nakrájíme si zbytek zeleniny a hub na větší kousky.

  • Zeleninu orestujeme.

    Každý druh zeleniny (a houby) restujeme na pánvi samostatně, aby byly opečené, ale stále lehce křupavé a plné chuti.

  • Během restování zeleniny svaříme vývar na cca 20% původního objemu. Před podáváním dochutíme solí, pepřem a na vypnuté plotně vmícháme studené máslo.

  • Zeleninu dáváme do mísy a dochutíme solí, pepřem a případně kořením na grilovanou zeleninu. Lehce opečeme i česnek. Jako poslední opečeme brambory.

     

  • Sivena osušíme a pokud chceme i s kůží oškrábeme ostrým nožem šupiny. Sivena opečeme na pánvi s trochou olivového oleje na středně rozpálené pánvi. Nejdříve stranou kůže, tam do křupava a poté otočíme a necháme dopéct.

     

  • Do mísy si zeleninou přidáme rajčátka a dáme na chvíli ohřát do trouby. Podáváme zeleninu, omáčku a rybu osolenou maldonskou solí.

     

Dobrou chuť!