Proč jíst ryby

Základ zdravého jídelníčku

Rybí maso je cenným zdrojem bílkovin, vitamínů A a D, jodu, vápníku a především pak omega-3 mastných kyselin. To vše naše tělo potřebuje pro správný vývoj a fungování. Proto řadíme ryby k nejzdravějším potravinám a v našem jídelníčku by rozhodně neměly chybět.

Omega-3
Vitamín D
Vitamín A
Jod
Vápník

Lehce stravitelné bílkoviny

Bílkoviny se podílejí na řadě důležitých procesů v našem organismu. Pomáhají obnovovat buňky, jsou nezbytné pro imunitní systém, tvorbu hormonů aj. Jejich denní příjem ve stravě by měl tvořit zhruba 55 %. Plnohodnotným zdrojem bílkovin s vysokým obsahem esenciálních kyselin jsou právě mořské ryby, zejména treska, tuňák, losos. Naše trávicí soustava je navíc dokáže velmi snadno zpracovat, přibližně už za 2 až 3 hodiny. „Neleží“ nám tedy v žaludku 8 hodin jako například hovězí maso.

Prodlužte si život s omega-3

Velmi důležitou složkou stravy jsou esenciální kyseliny, hlavně pak omega-3, které ovlivňují téměř veškeré dění v našem organismu. Bohužel tělo si je neumí vyrobit samo, a proto spoléhá na náš jídelníček. Mořské ryby, zejména ty tučnější jako losos nebo tuňák, jsou přímo ideálním zdrojem. Například arktický losos, kterého máme v nabídce, má zpravidla několikanásobně vyšší obsah nenasycených mastných kyselin, než je u jiných druhů lososů běžné. Pravidelnou konzumací mořských ryb tak velmi prospějete svému zdraví. A na co konkrétně má omega-3 vliv?

snižuje cholesterol
posiluje obranyschopnost
působí blahodárně na mozek a nervový systém (důležité v prenatálním období!)
podporuje správnou činnost zraku a kardiovaskulárního systému

Jediný kvalitní zdroj déčka

Zdraví našich kostí, zubů, svalů, činnost srdce a mozku, silná imunita, to vše přímo ovlivňuje správná hladina vitamínu D. Tento vzácný vitamín musíme stejně jako omega-3 našemu organismu dodat zvenčí. V potravinách se však běžně nevyskytuje, což je důvod, proč ho má většina lidí nedostatek. Jediným plnohodnotným a dobře využitelným zdrojem jsou opět mořské ryby, hlavně treska nebo losos. Kromě vitamínů D obsahují také vitamín A, což je pro tělo ideální kombinace, a v menším množství vitamíny rozpustné ve vodě (B1, B2, B6 a B12).

Není ryba jako ryba

Jako u všech ostatních potravin i kvalita ryb na našem trhu je různá. Záleží, odkud ryba pochází, jak je lovená nebo v případě farmového chovu, čím je krmena. Od toho se odvíjí i množství zdraví prospěšných látek nebo naopak těch škodlivých. Ryby, které najdete v našich rybích boxxi, si běžně připravujeme sami, podáváme je svým dětem, rodině a přátelům a nabízíme je i vám. Máme plnou kontrolu nad jejich původem, zpracováním i transportem. Víme, že pocházejí z panensky čisté přírody a jsou loveny tím nejšetrnější způsobem.