Přidaná voda v mražených rybách a mořských plodech. Patří tam nebo nepatří?
V popisu produktu často narazíte na určité procento vody, které je v rybě nebo mořských plodech „obsaženo“. Posviťme si na to, jak tuto informaci správně interpretovat.
Jednou (a jedinou přijatelnou) variantou obsahu vody v mražených potravinách je ochranná glazura. Ta se aplikuje na povrch ryby nebo mořských plodů (typicky např. krevet) a chrání tak rybu před vymrzáním. Tato ochranná vrstva se pohybuje mezi 5-20% a vždy musí být uvedena ve složení výrobku. Pokud tedy není ryba zabalená ve vakuu, je voda v podobě ochranné glazury dokonce žádoucí pro uchování kvality. Takových produktů se rozhodně bát nemusíte. Při pomalém rozmražení (třeba v lednici) voda z povrchu ryby odtaje a vám zůstane krásné čisté maso.
Druhým způsobem, jak se může voda dostat do mražených ryb, je její přidání přímo do svaloviny za účelem zvýšení váhy a zisku. Tato praktika je daleko za hranicí slušného podnikání a jedná se o podvod. Bohužel spotřebitel nemá v podstatě žádnou možnost takto ošizený produkt předem poznat. Většinou tak zažije zklamání při tepelné úpravě, kdy se přidaná vody z ryby uvolní a v hrnci nebo na pánvi zůstane „amaroun“ bez chuti. Jediným vodítkem je přítomnost fosforečnanů. Ty pomáhají vázat vodu. Pokud tedy produkt takovéto látky obsahuje, měli bychom zpozornět a nejraději se takovému produktu vyhnout. Dalším ukazatelem je rozhodně cena – pokud je ryba nebo kreveta podezřele levná, velmi pravděpodobně s ní bude něco špatně.
Nejlepším způsobem, jak se vyhnout zklamání, je nakupovat u prověřených obchodníků, se kterými máte dobrou zkušenost. Mražených ryb (a to ani těch s ochrannou glazurou) se není třeba bát. Kvalitní a dobře zmražená ryba je v regionu střední Evropy naopak tou nejlepší volbou, jak si opravdu chutnou mořskou rybu dopřát.