zpět

Příběh našeho vinaře Kamila Prokeše

  • Katy Youngová
  • 6. února 2021
  • 2 min. čtení

Historie vinařské rodiny má počátek v roce 1884, kdy zakladatel rodové vinařské tradice Bartoloměj Stávek přesídlil z Čejkovic do Němčiček. V rodinné tradici pokračoval ve Velkých Němčicích otec Kamila Prokeše, František, kterému Kamil od svých osmi let pomáhal. V roce 1999 se Kamil Prokeš začal věnovat vinařství naplno a v roce 2004 ve Velkých Němčicích ve viniční trati Punty vysadil první vinici o rozloze 0,33 ha. Mladé a progresivní vinařství Kamil Prokeš, které klade důraz na minimální enologické zásahy, vysokou kvalitu a zachování terroir vyrobených vín, bylo založeno v roce 2015. Vinařství Kamil Prokeš produkuje vynikající šumivá vína vyrobená klasickou technologií druhotným kvašením v láhvi či vína bez jakýchkoliv přísad či přídavků a s minimálním obsahem oxidu siřičitého. Vedle výborného vinaře je Kamil Prokeš rovněž odborným asistentem v Ústavu vinohradnictví a vinařství Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Lednici a lektorem na Vinařské akademii ve Valticích, v Národním vinařském centru a Institutu celoživotního vzdělávání Mendelovy univerzity. Zároveň je členem Unie enologů ČR a komise expertů ministerstva zemědělství na SZPI pro hodnocení a zatřiďování vín.

Produkce vinařství činí 20 000 láhví ročně, z toho je zhruba 8 000 láhví šumivé víno vyrobené tradiční metodou „champenoise“

Chcete se dozvědět více o nabídce Boxxi? Koupit v e-shopu

Dále by Vás mohlo zajímat

2 min. čtení

Boxxi FishTalks: Marek z Boxxi mluví o rybách 4

  • Marek Jirovec
  • 22. listopadu 2020
2 min. čtení

Boxxi FishTalks: Marek z Boxxi mluví o rybách 2

  • Marek Jirovec
  • 22. listopadu 2020
2 min. čtení

Boxxi FishTalks: Marek z Boxxi mluví o rybách 3

  • Marek Jirovec
  • 20. listopadu 2020