Pražma královská jednoduše podle @leaskalova

Když se povede grilovací počasí, toto je ideální recept na lehký jarní oběd z grilu. V opačném případě dobře poslouží i elektrický kontaktní gril nebo grilovací pánev. 

  • Doba přípravy:
    20 minut
  • Filety pražmy královské nechte ideálně přes noc v lednici pozvolna rozmrznout. 

Suroviny

počet porcí

  • 2 porce pražmy královské
  • 250 g másla
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 5 snítek tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • 6 ks ředkviček
  • 1/2 limetky
  • 1 ks chilli papričky
  • 10 ks malých mrkví
  • 1 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř

Postup

  • Máslo si necháme povolit v pokojové teplotě. Poté do něj nasekáme petrželku a tymián a nastrouháme česnek. Ochutíme solí a pepřem a pomocí vidličky utřeme v kompaktní hmotu.

  • Malé mrkve si očistíme a necháme jim kousek zeleného stonku, v závěru to vypadá moc hezky. Ředkvičku a chilli nakrájíme na drobné kostičky přidáme trošku nasekané petrželky a ochutíme solí a šťávou z půlky limetky.

  • Grill zapneme na střední teplotu a vložíme mrkve potřené olivovým olejem. Začneme opékat a necháme cca 15 minut, aby mrkve lehce změkly.

  • Grill rozpalíme naplno. Filety ryby osušíme a lehce osolíme a opepříme. Pražmu vložíme kůží dolů a opékáme cca 5 minut. Pak na 2 minuty grill zavřeme, ale necháme prostor nad rybou aby se svrchu zatáhla, ale nespálila, a zbytečně jsme ji nepřetáhli. 

  • Mrkve vyndáme na hlubší talíř a přidáme velkou lžíci bylinkového másla a hezky promícháme aby se mrkve obalily. Na talíř vložíme mrkve, zalijeme zbytkem másla z talíře a na ně položíme rybku, na kterou dáme po celé ploše také bylinkové máslo a dozdobíme ředkvičkovou salsou.

Dobrou chuť!