Nejíte kapra, a proto váš stůl na Štědrý den zdobí řízky či vinná klobása. K tomuto svátku ale ryba rozhodně patří. Existuje mnoho dalších zdravých a chutných možností. Nechte se inspirovat!
...
Smažený kapr je vánoční klasikou. Jenže ne každému chutná, jiný třeba nemůže jíst smažená jídla. Ani tak se ale ryby u štědrovečerní večeře vzdát nemusíte. Výběr ryb je dnes velmi pestrý, dostupné jsou i kvalitní mořské ryby. A nemusíte se bát ani těch zmrazených.
Při dodržení správného technologického postupu je totiž mražení zcela šetrný a bezpečný způsob konzervace potravin. Ideální je, pokud se ryby zpracovávají takřka okamžitě po ulovení. „My používáme metodu IQF, která čerstvé rybí maso šokově zmrazí při teplotě –60 °C. Bez jediné kapky vody navíc,“ popisuje Marek Jirovec, zakladatel společnosti Boxxi, která se zaměřuje na dovoz ryb z Islandu.
Pokud se rybí filety rozmrazí správně, chuť a obsah živin jsou srovnatelné s čerstvě ulovenou rybou. To má Marek Jirovec ověřené. Je totiž rybí gurmán a také vášnivý kuchař, a tak jsme od něj získali dva zajímavé recepty.
Potřebujeme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli lépe přizpůsobit webové stránky a usnadnit jejich používání. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce "Informace o cookies".