Poke bowl s lososem podle @leaskalova

Náš losos je tak lahodný a vlivem šetrného zpracování hned po výlovu a následného šokového zmrazení i absolně bezpečný, že si jej bez obav můžete dopřát i za syrova. Vyzkoušejte ho ve formě voňavého poke podle originálního receptu naší milé Boxxi konzumentky-kuchařky, Lei Skálové (psáno s "i" :)

  • Doba přípravy:
    20 minut
  • Lososa nechte před přípravou ideálně přes noc v lednici, aby pozvolna rozmrznul. Tak zachováte maximum kvality, chuti a textury. 

Suroviny

počet porcí

  • MARINOVANÝ LOSOS 1 porce lososa arktického
  • 50 ml sójové omáčky
  • 2 lžíce cukru (nebo sladidla)
  • 1 kus limety
  • 3 centimetry čerstvého zázvoru
  • 1 kus citrónové trávy
  • POKE 1 kus jalapeño papričky
  • 1/3 salátové okurky
  • 1/2 mrkve
  • 1 hrst klíčků (např. mungo)
  • 1/2 avokáda
  • 1 hrst řasy wakame
  • 1 lžíce nakládaného zázvoru
  • 1 hrst koriandru
  • MARINOVANÉ HOUBY 1 hrst houbiček shimeji
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky soli
  • 50 ml rýžového octa
  • 50 ml vody
  • 3 kusy bobkového listu
  • 5 kuliček nového koření
  • 120 g quinoy

Postup

  • Jako první si připravíme na kyselo naložené houbičky. Do malého hrnce dáme rýžový ocet, vodu a jednu lžíci cukru. Přidáme 1/2 lžičky soli, kurkumu, bobkový list a nové koření. Přivedeme k varu. Hned po provaření sundame z plotny a vhodíme očištěné houbičky a dáme na chladné místo společně vychladnout.

  • Lososa zbavíme kůže a nakrájíme na kostičky o velikosti 1x1 cm. V misce smícháme sojovou omáčku, lžíci cukru a šťávu z poloviny limety. Paličkou na maso rozbijeme citronovou trávu na jednotlivé ,,vlasy” a nasekáme na jemné kostičky. Zázvor nastrouháme najemno. Oboje přidáme ke směsi ze sojovky. Do této marinády naložíme kostičky lososa. Necháme marinovat jen 10 maximálně 15 minut.

  • Quinou uvaříme dle návodu.

  • Kůži z lososa položíme na suchou studenou pánev a pomalu z ní vypečeme křupavý chips. Po opečení dáme na ubrousek a zbavíme přebytečného tuku.

  • Mrkev nastrouháme na hrubo. Okurku nakrájíme na jemné plátky. Nakládaný zázvor překrájíme na proužky. Z koriandru otrháme lístky. Avokádo nakrájíme na kostky. Jalapeño nasekáme na kostičky.

  • Do misky dáme quinou a lehce zastříkneme šťávou z limety a můžeme přidat i kapku marinády z lososa. Poté už jen do vějíře skládáme všechny naše připravené komponenty: losos, wakame, klíčky, naložené houbičky, okurka, nakládaný zázvor, jalapeño, avokádo, koriandr, a mrkev. Navrch posypeme nadrobeným chipsem z kůže.

Dobrou chuť!
Na vašem soukromí nám záleží

Potřebujeme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli lépe přizpůsobit webové stránky a usnadnit jejich používání. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce "Informace o cookies".