Náš losos je tak lahodný a vlivem šetrného zpracování hned po výlovu a následného šokového zmrazení i absolně bezpečný, že si jej bez obav můžete dopřát i za syrova. Vyzkoušejte ho ve formě voňavého poke podle originálního receptu naší milé Boxxi konzumentky-kuchařky, Lei Skálové (psáno s "i" :)
Jako první si připravíme na kyselo naložené houbičky. Do malého hrnce dáme rýžový ocet, vodu a jednu lžíci cukru. Přidáme 1/2 lžičky soli, kurkumu, bobkový list a nové koření. Přivedeme k varu. Hned po provaření sundame z plotny a vhodíme očištěné houbičky a dáme na chladné místo společně vychladnout.
Lososa zbavíme kůže a nakrájíme na kostičky o velikosti 1x1 cm. V misce smícháme sojovou omáčku, lžíci cukru a šťávu z poloviny limety. Paličkou na maso rozbijeme citronovou trávu na jednotlivé ,,vlasy” a nasekáme na jemné kostičky. Zázvor nastrouháme najemno. Oboje přidáme ke směsi ze sojovky. Do této marinády naložíme kostičky lososa. Necháme marinovat jen 10 maximálně 15 minut.
Quinou uvaříme dle návodu.
Kůži z lososa položíme na suchou studenou pánev a pomalu z ní vypečeme křupavý chips. Po opečení dáme na ubrousek a zbavíme přebytečného tuku.
Mrkev nastrouháme na hrubo. Okurku nakrájíme na jemné plátky. Nakládaný zázvor překrájíme na proužky. Z koriandru otrháme lístky. Avokádo nakrájíme na kostky. Jalapeño nasekáme na kostičky.
Do misky dáme quinou a lehce zastříkneme šťávou z limety a můžeme přidat i kapku marinády z lososa. Poté už jen do vějíře skládáme všechny naše připravené komponenty: losos, wakame, klíčky, naložené houbičky, okurka, nakládaný zázvor, jalapeño, avokádo, koriandr, a mrkev. Navrch posypeme nadrobeným chipsem z kůže.
Osvědčená klasika povznesená špetkou kulinařiny na slavnostní oběd či večeři. Pohrajte si s barevností zeleniny, ať máte v každou roční dobu přísun mnoha vitamínů.
Máte rádi lososa? Máte rádi krevety? Milovníci Boxxi - spojte je! Tohle je přesně ten pokrm, který chcete v létě jíst stále dokola, dokud nezůstane mrazák prázdný. Nemusíte ale…
Skvělé lehké jarní jídlo, pokud to s holandskou omáčkou zrovna nepřeženete :)
Nestárnoucí kombinace lososa a kopru je díky původu a přípravě masa povýšená na mistrovskou kulinařinu zvládnutou do 20 minut! :)
Marek z Boxxi se podělil o svůj recept na lososa s těstovinami. Celkem tradiční úprava je zde v netradičním vylepšení. Kokosové mléko dodá jemnou exotickou chuť a ve spojení s…
Tradiční severský gravlax je gurmánskou třešničkou každého dobrého pohoštění. Na přípravu ale nepotřebujete žádnou školu, zvládně ji opravdu každý.
Plná chuť arktického lososa ustojí i výrazné ingredience jako zázvor, česnek, nebo dokonce pálivou omáčku sriracha. Nechme tedy stranou decentní klasiku se solí a citronem a…