Pečený losos s chřestem podle @Davidvkuchyni

Skvělé lehké jarní jídlo, pokud to s holandskou omáčkou zrovna nepřeženete :)

  • Doba přípravy:
    20 minut
  • Lososa nechte šetrně rozmrnout. Ideálně jej nechte povolit přes noc v lednici. 

Suroviny

počet porcí

Doporučené snoubení

Dr. Loosen, Riesling

Postup

  • Asi 30 minut před samotným pečením vyndáme lososa z lednice a necháme ho přijmout pokojovou teplotu. Do misky dáme olivový olej, pepř, citrónovou šťávu a česnek utřený se solí. Pečlivě rozmícháme.

  • Troubu rozpálíme na 180°C. Na plech dáme pečící papír a lehce jej potřeme marinádou. Na něj dáme lososa a potřeme také svrchu marinádou. Nahoru dáme kolečko citrónu.

  • Pečeme 15-20 minut podle toho, jak moc chceme lososa propečeného. 

    My doporučujeme u našich ryb spíše kratší dobu přípravy, kdy ryba zůstává uvnitř krásně vláčná. Vzhledem k původu a způsobu produkce se nemusíte obávat středně propečeného masa, stejně jako u dobrého steaku.

  • Dáme vařit vodu na chřest a osolíme jí.

  • Do mísy dáme žloutky, vyšleháme metličkou do pěny a pokračujeme v míchání nad vodní lázní. Poté postupně za stálého míchání přiléváme rozpuštěné (nejlépe přepuštěné) máslo. Dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a na závěr přidáme pažitku.  

    Pokud je omáčka příliš hustá, lze přidat lžičku vody, bílého vína nebo vinného octa.

  • Chřest zalomíme abychom se zbavili dřevnaté části. Vložíme do vroucí osolené vody ideálně tak, aby špičky mířily vzhůru, a vaříme 3 minuty. 

  • Lososa naaranžujeme na chřest a zalijeme holandskou omáčkou. 

Dobrou chuť!