Skvělé lehké jarní jídlo, pokud to s holandskou omáčkou zrovna nepřeženete :)
Asi 30 minut před samotným pečením vyndáme lososa z lednice a necháme ho přijmout pokojovou teplotu. Do misky dáme olivový olej, pepř, citrónovou šťávu a česnek utřený se solí. Pečlivě rozmícháme.
Troubu rozpálíme na 180°C. Na plech dáme pečící papír a lehce jej potřeme marinádou. Na něj dáme lososa a potřeme také svrchu marinádou. Nahoru dáme kolečko citrónu.
Pečeme 15-20 minut podle toho, jak moc chceme lososa propečeného.
My doporučujeme u našich ryb spíše kratší dobu přípravy, kdy ryba zůstává uvnitř krásně vláčná. Vzhledem k původu a způsobu produkce se nemusíte obávat středně propečeného masa, stejně jako u dobrého steaku.
Dáme vařit vodu na chřest a osolíme jí.
Do mísy dáme žloutky, vyšleháme metličkou do pěny a pokračujeme v míchání nad vodní lázní. Poté postupně za stálého míchání přiléváme rozpuštěné (nejlépe přepuštěné) máslo. Dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a na závěr přidáme pažitku.
Pokud je omáčka příliš hustá, lze přidat lžičku vody, bílého vína nebo vinného octa.
Chřest zalomíme abychom se zbavili dřevnaté části. Vložíme do vroucí osolené vody ideálně tak, aby špičky mířily vzhůru, a vaříme 3 minuty.
Lososa naaranžujeme na chřest a zalijeme holandskou omáčkou.