Opečený losos na bramborovém pyré s citronovou omáčkou podle @Davidvkuchyni

Osvědčená klasika povznesená špetkou kulinařiny na slavnostní oběd či večeři. Pohrajte si s barevností zeleniny, ať máte v každou roční dobu přísun mnoha vitamínů. 

  • Doba přípravy:
    20 minut
  • Lososa nechte pozvolna rozmrazit, ideálně přes noc v lednici.

Suroviny

počet porcí

  • 2 porce arktického lososa
  • 3 ks větších brambor typu C
  • 80 g mraženého hrášku
  • 100 g brokolice
  • 3 ks dolní části jarní cibulky
  • 1 ks červené papriky malé
  • 6 ks cherry rajčátek
  • olivový olej Chiavalon Romano
  • 1 ks malé cibule
  • 1 citrón
  • petrželka
  • 400 ml vývaru
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 50 g másla
  • sůl

Postup

  • Do hrnce dáme vařit vodu, kterou osolíme. Brokolici rozebereme na malé růžičky a předvaříme cca 3 minuty ve vroucí vodě. Poté zchladíme v ledové vodě. 

  • Ve stejné vodě uvaříme hrášek, tomu stačí minutka, dvě. Poté také zchladíme v ledové vodě. Poté ve stejné vodě dáme uvařit brambory doměkka.

  • Petrželku nasekáme na jemno. Papriku na větší kousky, jarní cibulky překrojíme na půl, rajčátka na čtvrtiny.

  • Do rendlíku dáme olivový olej a na mírném plameni na něm opečeme cibuli nakrájenou na velmi jemno. Opékáme jen do změknutí, ne do tmava. Následně zalijeme vývarem, přidáme kůru z 1 citrónu a necháme svařit na cca 1/4 původního objemu. Potom odstavíme a dokončíme před podáváním.

  • Lososa osušíme a pokud ho chceme i s kůží je třeba ostrým nožem oškrábat šupiny. Kůži nařízneme. Na středně rozpálenou pánev dáme opékat lososa kůží dolů. Opékáme cca 3 minuty. Poté otočíme a dopečeme z druhé strany už jen cca minutu. Vedle něj na pánvi opečeme cibulku a papriku. Zeleninu osolíme.

  • Brambory rozšťoucháme a společně s 25g másla rozmícháme metlou do jemna. Na závěr přidáme petrželku a smetanu.

  • Vše kromě rajčat ohřejeme. Hrášek rozmačkáme a ochutíme solí, pepřem a olivovým olejem. Lososa osolíme maldonskou solí. Servírujeme vše společně. 

Dobrou chuť!