Okouník mořský s mrkvovým pyré

Okouník mořský je lahodná ryba s pevným masem. Místo klasické bramborové kaše k němu vyzkoušejte pyré z pečené mrkve, které je výrazné, ale zase ne tolik, aby zastínilo fantastickou chuť ryby. Nezapomeňte, že ryba se vždy opéká nejprve kůží dolů. Jinak se zkroutí a maso bude vysušené.

  • Doba přípravy:
    35 minut
  • Rybu necháme přes noc rozmrznout v chladničce.

Suroviny

počet porcí

  • 2 porce mořského okouníka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 150 g brambor
  • 70 g mrkve
  • 50 g másla
  • 300 ml 30% smetany
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

  • Připravíme si porce okouníka - necháme je den předem rozmrznout v chladničce, potom lehce osušíme utěrkou a osolíme. 

  • Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka.

    Zkuste brambory uvařit ve vývaru. Pyré získá další chuťový rozměr.

  • Mrkev oloupeme, nakrájíme na špalíčky, smícháme s olivovým olejem a pečeme v troubě na 200 °C cca 25 minut.

  • Rozpálíme si pánev s olivovým olejem (výkon plotýnky na 50 %) a vložíme rybí porce kůží dolů (!). Trpělivě opékáme, dokud kůže nezezlátne dokřupava.

  • Až bude ryba téměř hotová, na chvíli otočíme na sval.

  • Smetanu svaříme na polovinu, odstavíme a necháme v ní rozpustit máslo.

  • Brambory a mrkev vyšleháme se smetanou do hladkého pyré.

  • Lžící naberte pyré a prudkým tahem roztáhněte po talíři jako po malířském plátnu. Porci okouníka položte kolmo přes pyré kůží navrch.

Dobrou chuť!