Okouník mořský je lahodná ryba s pevným masem. Místo klasické bramborové kaše k němu vyzkoušejte pyré z pečené mrkve, které je výrazné, ale zase ne tolik, aby zastínilo fantastickou chuť ryby. Nezapomeňte, že ryba se vždy opéká nejprve kůží dolů. Jinak se zkroutí a maso bude vysušené.
Připravíme si porce okouníka - necháme je den předem rozmrznout v chladničce, potom lehce osušíme utěrkou a osolíme.
Brambory oloupeme, nakrájíme a uvaříme v osolené vodě doměkka.
Zkuste brambory uvařit ve vývaru. Pyré získá další chuťový rozměr.
Mrkev oloupeme, nakrájíme na špalíčky, smícháme s olivovým olejem a pečeme v troubě na 200 °C cca 25 minut.
Rozpálíme si pánev s olivovým olejem (výkon plotýnky na 50 %) a vložíme rybí porce kůží dolů (!). Trpělivě opékáme, dokud kůže nezezlátne dokřupava.
Až bude ryba téměř hotová, na chvíli otočíme na sval.
Smetanu svaříme na polovinu, odstavíme a necháme v ní rozpustit máslo.
Brambory a mrkev vyšleháme se smetanou do hladkého pyré.
Lžící naberte pyré a prudkým tahem roztáhněte po talíři jako po malířském plátnu. Porci okouníka položte kolmo přes pyré kůží navrch.