O mase z Boxxi

Z jihočeských pastvin – ekologicky a lokálně

Dobytek tradičně patří na české pastviny. Plemena lze přesouvat napříč kontinenty. Proč však maso vozit přes půl světa? Neexistuje jediný důvod, proč by maso mělo být lepší jen proto, že je z Uruquaye nebo z USA. Rozdíly mezi dobrým a špatným masem jsou dva. Zásadní je, jak dobytek žije a čím je krmen, a stejně tak je důležité, jak je maso zpracováno po porážce.

Co se života "našeho" dobytka týče, můžeme s klidným svědomím říct, že se má krásně. Po dlouhém pátrání jsme si pro spolupráci vybrali rodinnou farmu Čunát z Oseka u Milevska. 

Současná hlava farmy, Marek, navazuje na několik generací jeho předků, kteří zde hospodařili. Veškerý dobytek je celoročně na venkovních pastvinách, kde má neomezenou možnost volného pohybu. Za celý život nepozná strop kravína. V létě spásá trávu, v zimě je krmen toutéž trávou ve formě sena. Farma nepoužívá žádné chemické přípravky. Vše, co se na farmě dělá, se dělá s respektem k přírodě a respektem ke zvířatům. Bez stresu pro dobytek, bez přehnaného tlaku na co nejvyšší množství a co nejnižší cenu. A bez dotací.

Naprostou samozřejmostí je zpracování všeho, co nám zvíře dává. Kromě steaků tedy u nás najdete i masa na „pomalé“ vaření a postupně budeme přidávat i další produkty jako jsou klobásy, paštiky, sušené maso a třeba i parádní vývar. 

Poctivě vyzrálé

Jedním z hlavních faktorů ovlivňujících kvalitu masa je čas. Správné hovězí musí pořádně vyzrát. Jedině tak se v mase rozvine naplno jeho chuť specifická pro každý sval. Jen pak je maso skutečně jemné. Na farmě Čunát nespěchají. Když chcete kvalitu, tenhle proces se jednoduše nedá přeskočit nebo zkrátit. A protože my vám chceme dodávat jen to nejlepší, musíme si počkat. Steaková masa necháváme vyzrát alespoň 21 dní, než se zabalí a putují k vám. Celý proces zpracování mají na farmě Čunát pod vlastní kontrolou – od porcování, přes zrání až po balení a dopravu do Boxxi. Máme tak absolutní jistotu, že každý kousek masa je zpracován přesně tak, jak má být. A za to ručí mistr řezník Zdeněk Kuneš, který má veškeré řeznické práce na farmě pod palcem.

Pro výjimečné gastronomické zážitky jsme pro vás připravili i stařené steaky – ty zrají ve speciálních zracích komorách minimálně 60 nebo i 90 dní. Postupně ztrácejí vodu a každým týdnem se dostávají do lepší a lepší formy. Pokud si chcete dopřát opravdový a nevšední kulinářský zážitek, sáhněte po 90 dnů stařeném T-bone a z jeho přípravy si udělejte malou slavnost.

Dokonale opracované

S farmou Čunát máme mnoho společného. Jedním z důležitých aspektů je důraz na kvalitu a každý detail. Společně jsme přesvědčeni o tom, že kvalitní maso byste měli dostat i perfektně opracované a připravené. Nazýváme to kuchyňská úprava, která znamená, že od nás maso dostanete již odblaněné, v krásných porcích, bez zbytečných šlach nebo různě potrhané. Ať už budete grilovat nebo připravovat třeba svíčkovou či roastbeef, maso jednoduše vybalíte a můžete rovnou vařit. Jsme přesvědčeni o tom, že řezník by měl svou práci dělat poctivě a pořádně a neměl by to nechávat na vás. Ze zbylých ořezů se na připravují paštiky a vývary. Proto se vám je nesnažíme prodat zároveň se steakem. Možná je to cesta náročnější a delší, ale podle nás i podle Marka Čunáta jediná správná a jediná možná. Věříme, že to oceníte i vy.