Sardinky jsou nutričně velmi hodnotné ryby a je dobré je zařazovat na jídelníček pravidelně. Naložením jejich nutriční hodnota nijak neklesne a chuť krásně vynikne.
Všechny ingredience smícháme v rendlíku a pomalu svaříme. Jakmile se rozpustí všechen cukr, odstavíme a necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme sardinky.
Nožem nebo škrabkou je zbavíme šupin a pod tekoucí vodou omyjeme, abychom všechny šupiny důkladně odstranili. Sardinku nařízneme od rozmnožovacích otvorů po celé délce směrem k hlavě. Odstraníme vnitřnosti i hlavu a břišní dutinu důkladně vyčistíme. Ploutve ostřihneme nůžkami.
Sardinku otevřeme a břišní dutinou dolů sardinku přitlačíme k pracovní ploše tak, abychom měli oba filety vedle sebe jako motýlka kůží nahoru. Zatlačíme víc, až ucítíme, jak se páteř oddělí od masa. Rybu otočíme a opatrně vytáhneme páteř, aniž bychom porušili maso filetů.
Sardinky osolíme a necháme stranou 30 minut odležet.
Poté je rozmístíme do mísy a zalijeme zchladlým lákem. Takto necháme sardinky marinovat po dobu 2 týdnů v lednici.
Servírujeme se salátem wakame nebo pro obměnu s cibulí, mátou a bazalkou.
Jednoduchý recept na přípravu grilovaných sardinek - s trochou času vytvoříte velkou parádu, ať už k obědu nebo k večeři s přáteli.