Nakládané sardinky s wakame

Sardinky jsou nutričně velmi hodnotné ryby a je dobré je zařazovat na jídelníček pravidelně. Naložením jejich nutriční hodnota nijak neklesne a chuť krásně vynikne. 

 

  • Doba přípravy:
    40 minut
  • Sardinky nechte přes noc pozvolna rozmrazit v lednici, aby se zachovala jejich jemná textura. 

Suroviny

počet porcí

  • 500 g sardinek
  • NÁLEV 300 ml vody
  • 200 ml bílého vinného octa
  • 100 g cukru
  • 10 snítek tymiánu
  • 2 kusy bobkového listu
  • 20 kuliček černého pepře
  • 2 lžičky fenyklových semínek
  • K SERVÍROVÁNÍ 1 balení wakame

Postup

  • Všechny ingredience smícháme v rendlíku a pomalu svaříme. Jakmile se rozpustí všechen cukr, odstavíme a necháme vychladnout.

  • Mezitím si připravíme sardinky.

    Nožem nebo škrabkou je zbavíme šupin a pod tekoucí vodou omyjeme, abychom všechny šupiny důkladně odstranili. Sardinku nařízneme od rozmnožovacích otvorů po celé délce směrem k hlavě. Odstraníme vnitřnosti i hlavu a břišní dutinu důkladně vyčistíme. Ploutve ostřihneme nůžkami.

  • Sardinku otevřeme a břišní dutinou dolů sardinku přitlačíme k pracovní ploše tak, abychom měli oba filety vedle sebe jako motýlka kůží nahoru. Zatlačíme víc, až ucítíme, jak se páteř oddělí od masa. Rybu otočíme a opatrně vytáhneme páteř, aniž bychom porušili maso filetů.

  • Sardinky osolíme a necháme stranou 30 minut odležet.

  • Poté je rozmístíme do mísy a zalijeme zchladlým lákem. Takto necháme sardinky marinovat po dobu 2 týdnů v lednici.

    Servírujeme se salátem wakame nebo pro obměnu s cibulí, mátou a bazalkou.

Dobrou chuť!
Na vašem soukromí nám záleží

Potřebujeme Váš souhlas s použitím souborů cookies, abychom Vám mohli lépe přizpůsobit webové stránky a usnadnit jejich používání. Kliknutím na tlačítko "Souhlasím" souhlasíte s uložením cookies do Vašeho prohlížeče, díky kterým využijete potenciál webu naplno. Podrobnosti najdete na stránce "Informace o cookies".