Mušle slávky po belgicku a podle Boxxi

Na našem e-shopu nedávno přibyly (a jsou 2x do týdně čerstvě z moře zaváženy) čerstvé mušle - slávky. Na svou oblíbenou delikatesu už nemusíte chodit do vybraných restaurací, ale díky jednoduché přípravě a absolutní čerstvosti, si ji vychutnáte z pohodlí domova kdykoliv dostanete chuť. 

  • Doba přípravy:
    10 minut
  • Slávky pro vás vozíme z holandského Yerseke. Balíme je do MAP (modified athmosphere packaging), aby nevysychaly a neztratily svou intenzivní chuť a vůni moře. Před přípravou je stačí jen krátce propláchnout a protřídit. 

Suroviny

počet porcí

Doporučené snoubení

Louis Robin, Petit Chablis

Postup

  • Ve velkém hrnci si na olivovém oleji zpěníme cibulku, přidáme česnek a zalijeme bílým vínem.

  • Vložíme koření a bylinky kromě petržele. Do připravené marinády vsypeme mušle. 

    Syrové mušle, které jsou otevřené a po stisku se opět otevřou, vyhodíme a nejíme. Značí to totiž, že mušle už je déle "bez života" a mohla by vám způsobit zažívací potíže. 

  • Slávky necháme pod pokličkou na mírném ohni v marinádě vařit asi 5 minut. 

  • Nakonec na mušle vsypeme nakrájenou petržel a lžíci másla a necháme už jen pod pokličkou dojít. 

  • Společně s marinádou servírujeme v hlubokých talířích. Slávky vybíráme ze schránek první prázdnou mušlí-schránkou, kterou používáme jako kleštičky. Přikusujeme bagetu namočenou v delikátní šťávě.  

    Platí zde opačné pravidlo: Slávky, které se vařením neotevřely, nekonzumujeme. 

Dobrou chuť!