Steak z mečouna na salátu z quinoy podle Marka z Boxxi

  • Doba přípravy:
    60 minut
  • Porce mečouna nechte přes noc v lednici šetrně rozmrznout. 

Suroviny

počet porcí

  • 2 porce mečouna
  • 300 ml suchého bíleho vína
  • 100 ml balsamikového octa
  • 1 lžíce nastrouhané citrónové kúry
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst čerstvých bylinek (rozmarýn, tymián)
  • sůl a pepř
  • 100 g světlé quinoy
  • 1 ks granátového jablka
  • 1 hrst kešu oříšků
  • 1 hrst sušených meruňek nebo jiného sušeného ovoce
  • 2 lžíce citrónové šťavy
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 snítky máty
  • 1 ks šalotky
Doporučené snoubení

Famille Bougrier, Pinot Noir

Postup

  • Mečouna naložíme na hodinu do marinády, na kterou smícháme bílé suché víno, balsamico ocet, sůl, pepř, citrónovou kůru, mix čerstvých bylinek a olivový olej.

    Marináda by měla chutnat výrazně, až přesoleně.

  • Mezitím, co se mečoun marinuje, si připravíme salát z quinoy. 

  • Quinou uvaříme dle návodu a necháme zchladnout. V mezičase vypreparujeme zrníčka z granátového jablka a na sucho na pánvi opečeme kešu ořechy. Pokrájíme sušené meruňky (případně můžeme dát jiné oblíbené sušené ovoce – švestky, fíky, rozinky).

  • Na zálivku smícháme citrónovou šťávu a olivový olej. Natrháme si lístky máty a na tenká kolečka nakrájíme šalotku. Vše promícháme a dochutíme solí, pepřem a citrónem.

  • Mečoun steak  připravujeme medium, abychom maso příliš nevysušili. Ideálně ho pečte na rozpáleném grilu 2 min z obou stran + 1 minutu nechte steaky odpočinout.

  • Mečouna naaranžujte na hromádku salátu a případně ještě dozdobte mátou. 

Dobrou chuť!