LUI

Katy Youngová | 29. března 2021

RYBY Z ISLANDSKÝCH MOŘÍ JSOU NEJCHUTNĚJŠÍ NA TRHU 

– POSILUJTE SI IMUNITU ZÁBAVNĚ A S CHUTÍ

Posilování imunity se v posledním roce stalo významnou součástí našich životů. Vzali jsme útokem lékárny a nakoupili spoustu pestrobarevných kapslí. Ale dodat tělu potřebnou sílu a odolnost lze i zábavnější formou, než je polykání pilulí. Například chutnou mořskou rybou plnou omega-3 mastných kyselin, jódu a především skvělé chuti. Jen ji musíte mít na talíři častěji než jednou za měsíc.

...

Zázračné omega-3 mastné kyseliny

Přestože tradičním pokrmem na nejslavnostnější večeři roku – Štědrý večer – je ryba, tento druh masa v českém jídelníčku jinak příliš nezakotvil. Moře nám v české kotlině žalostně chybí, ale neoslovily nás ani ryby z početných rybníků, potoků a řek. Přitom rybí maso je přímo napěchované zdraví prospěšným obsahem, při vhodném zpracování má lahodnou chuť a jeho příprava je rychlá.

Ryby jsou bohaté na zinek, selen, železo, vitamínu B12, A, D i vysoké množství kvalitních bílkovin. Mořské ryby jsou navíc přírodním zdrojem jódu a omega-3 nenasycených mastných kyselin, které jsou pro tělo esenciální a přitom si je samo nedokáže vyrobit. Musíme je tedy přijímat v potravě. Omega 3  podporují činnost mozku, srdce i dobrý zrak a také přispívají k redukci podkožního tuku – to je vítaný efekt v době, kdy koronavirus těžce postihuje zejména lidi s nadváhou.

 

Kolik ryb na talíř

Zatímco v ostatních Evropských zemích snědí lidé průměrně 22 kg ryb za rok, v Česku je jejich spotřeba ubohých 5,7 kg ročně. Jak to? Vždyť rybí maso je lehce stravitelné a jeho kuchyňská úprava snadná a rychlá. Nic, co byste museli péct celé dopoledne v troubě. Nejčastějším důvodem, proč lidé ryby nejedí, je prostě to, že nevědí, jak je uvařit. Dalším důvodem je cena. Celých 66 % Čechů považuje ryby za drahé. To je ale spíš výmluva, protože na trhu je k dostání spousta druhů ryb v různých úpravách – od čerstvých přes mražené až po konzervované. 

Výživoví odborníci doporučují sníst 400 gramů rybího masa týdně, což jsou například dva pěkné rybí filety. Nebo jeden steak z lososa a salát s tuňákem v konzervě. Jak daleko od tohoto množství jste vy?

Ryb se nemusíte bát

V poslední době se množí obavy, zda je kvůli znečištění moří rybí maso ještě vůbec zdravé. Zmiňovány jsou vysoké úrovně rtuti, u ryb chovaných na farmách panuje obava z vykrmování geneticky modifikovaným krmivem s příměsí antibiotik a látek podporujících rychlý růst. U ryb stejně jako u dalších druhů potravin je skutečně potřeba dávat pozor na to, odkud pocházejí a jakým způsobem byly chovány i odloveny. Vždyť to jistě znáte – je opravdu poznat rozdíl ve vzhledu, vůni i chuti ryby koupené v akci v supermarketu a ve specializované rybí prodejně, kde původu masa můžete věřit.

Důležité jsou nejen vody, z nichž byla ryba vytažena, ale také jak se s ní dál nakládalo. Vzhledem k naší poloze v centru Evropy je téměř nemožné, aby se k nám dostala opravdu čerstvá mořská ryba. Nejčastěji je v českých obchodech kupujeme mražené nebo chlazené s tím, že do tohoto stavu byly rozmraženy. Čerstvé ryby jsou mraženy buď přímo na lodi, nebo ihned po příjezdu na pevninu, nebo procházejí dvojitým zamrazováním – to je ovšem ke kvalitě masa nejméně šetrné.

Zdravé ryby z Islandu

Islandské ryby patří k těm nejchutnějším a nejzdravějším na trhu. Českým zákazníkům je nyní přiváží e-shop Boxxi.cz, jehož zakladatel Marek Jirovec se při pracovní cestě na Island zamiloval do chuti tamních ryb a rozhodl se ji zprostředkovat i lidem v Česku.

Kouzlo islandských ryb spočívá v tom, že jejich domovem jsou čisté chladné vody tamních fjordů. Z volného moře je rybáři loví převážně na dlouhý vlasec s háčkem. Ty z farem pocházejí z ekologických chovů, kde je používáno pouze čisté krmení bez nežádoucích aditiv. Ryby jsou zpracovávány ručně a zmrazeny šetrnou metodou IQF při minus 60 °C. Po rozmrazení správným způsobem jsou po chuťové i výživové stránce srovnatelné s čerstvě ulovenou rybou.

Ryba s vínem a receptem k tomu

Klasickou českou obavou je, že si koupíme kvalitní rybu a zkazíme ji z neznalosti nevhodnou úpravou na pánvi. S tímto postojem Boxxi.cz počítá a ryby nabízí včetně receptu, jak je nejlépe upravit, a dokonce i s vínem, které se k nim nejlépe hodí. Kromě tradičních druhů jako treska tmavá, treska obecná, arktický losos nebo tuňák nabízí i ty méně známé a chuťově velmi zajímavé jako okouník, mořský ďas nebo siven arktický. Nechybí ani delikatesy v podobě uzeného lososa či halibuta.

Pokud jste byli zvyklí kupovat chlazené ryby v supermarketu, jistě vás v poslední době zamrzelo omezení tohoto druhu sortimentu. Jenže i nabídka v pultu chlazených ryb byla ve skutečnosti pro cestu k nám nejdřív zmražená. Boxxi.cz je proto adekvátní náhradou – v Praze si můžete zásilku balenou v termoboxu objednat až domů, v ostatních částech republiky si je vyzvednete v tzv. Boxxi Pointech, což jsou partnerské provozovny pro osobní vyzvednutí. Jejich síť se postupně rozšiřuje.