Tento recept přímo oslavuje jaro. Tři druhy zelených jarních plodin s rybou parádně ladí. Bramborová kaše, zdá-li se příliš kalorická, může být vynechána. Bylinkové máslo skvěle doplní spíše sušší texturou masa divokého lososa.
Ze změklého másla, bylinek, utřeného česneku a soli vymícháme bylinkové máslo. Zarolujeme do potravinářské fólie a dáme zatuhnout do lednice.
Brambory oloupeme a dáme vařit do osolené vody doměkka.
Fazolky a chřest očistíme. Z chřestu odkrojíme tvrdé konce, z fazolek odkrojíme špičky.
Zeleninu si jednotlivě uvaříme ve vroucí osolené vodě. Chřest i fazolky cca 4 minuty a poté dáme zchladit do ledové vody. Hrášek jen ve vodě zpaříme, stačí 30 vteřin. Poté také do ledové vody.
Lososa osušíme a potřeme olivovým olejem z obou stran. Lososa dáme grilovat, na střední teplotě. Stačí mu 3-4 minuty z každé strany. V polovině otočíme, abychom si vytvořili hezkou mřížku.
Pokud máte rádi lososa úplně propečeného nechejte ho na grilu déle. My ale doporučujeme připravovat rybu spíše kratší dobu, aby byla uvnitř pěkně štavnatá. Vzhledem k původu a způsobu produkce se nemusíte obávat středně propečeného masa, stejně jako u dobrého steaku.
Během grilování vymícháme z brambor, másla a mléka jemné pyré. Dochutíme případně solí. Na zbytku másla ohřejeme na pánvi zeleninu.
Lososa servírujeme na pyré a vedle sebe vyskládané zeleniny. Osolíme mořskou solí a posypeme čerstvě mletým pepřem. Nahoru položíme bylinkové máslo.