Losos na gratinovaném fenyklu podle @leaskalova

Fenykl a losos pod taktovkou Ley Skálové tvoří dokonale harmonické duo. Vyzkoušejte a vychutnávejte tyto chuťové tóny!

  • Doba přípravy:
    40 minut
  • Rybu necháme 12 hodin předem šetrně rozmrazit v lednici.

Suroviny

počet porcí

  • 2 porce lososa arktického
  • 2 ks menšího fenyklu (bulvy)
  • 1 ks bílé časti pórku
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100 ml Sylvánského zeleného
  • 2 lžíce strouhaného parmesanu
  • 200 ml mléka
  • 1/2 lžičky sůl
  • 1 špetka bílý kampotský pepř
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce plátkovaných mandlí
  • 1 špetka muškátového oříšku

Postup

  • Fenykl a pórek si nakrájíme na plátky. Zapékací misku vymažeme máslem a střídavě skládáme fenykl a pórek vždy trošku osolíme a pokapeme šťávou z citronu aby nám fenykl nehnědl. 

  • V hrnci si rozehřejeme lžíci másla, přidáme lžíci mouky a za stálého míchání vytvoříme jíšku. Jíšku zalijeme vínem a za stálého míchání necháme zcela vypařit alkohol. Postupně přidáme mléko, dokud nedosáhneme krémovité konzistence. Osolíme, opepříme a přidáme malinko muškátového oříšku.

  • Takto připraveným bešamelem zalijeme fenykl s pórkem a zasypeme parmezánem. Dáme zapéct na 170 stupňů cca na 15-20minut dokud není kůrka zlatá.

  • Plátky mandlí si opečeme na suché pánvi dozlatova. 

  • Pánev vytřeme a přidáme lžíci olivového oleje. Lososa vložíme kůží dolů a na prvních pár vteřin ho na pánvi přidržíme. Kůži vypečeme dozlatova. 

  • Přidáme lžíci másla a pomocí velké lžíce ho přeléváme přes lososa. Osolíme a opepříme. Takto upraveného lososa obalíme v opražených mandlích a servírujeme s gratinovaným fenyklem.

Dobrou chuť!