Krémová cibulačka s krevetami podle Marka z Boxxi

Marek z Boxxi si pro valentýnské menu vybral jako polévku tento cibulový krém s krevetami ve sladkokyselé marinádě. Absolutní třešinku dodají kuličky červeného Kampotského pepře nahrubo namleté. 

  • Doba přípravy:
    60 minut
  • Krevety nechte přes noc v lednici pozvolna a šetrně rozmrznout. 

Suroviny

počet porcí

  • 700 g bílé cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 ks brambor střední velikosti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 400 ml zeleninového vývaru
  • 400 ml mléka
  • 400 ml smetany na vaření
  • 1 snítky tymiánu
  • 1 lžíce másla
  • 2 špetky červeného Kampotského pepře
  • sůl
  • 8 ks krevet
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce balsamikového octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 ks chemicky neošetřeného citronu
Doporučené snoubení

Famille Bougrier, Rosé d´Anjou AOP

Postup

  • Cibuli, česnek a brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. 

  • V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a za občasného míchání ji restujte 3 minuty, až začne zlátnout a měknout. Přidejte česnek a brambory a opékejte je přibližně 2 minuty, až mírně změknou a uvolní škrob. 

  • Zalijte vínem a nechte ho odpařit. Přilijte mléko, vývar a smetanu, přidejte tymián a nechte pod pokličkou 20 minut probublávat. 

  • Mezitím si připravte krevety a orestujte je na lžíci oleje 1 minutu z obou stran.

    Pokud jste sáhli k nevyloupaným krevetám, tak postupujte takto: odlomte krevetě hlavičku, pak prsty postupně odloupněte krunýř až po ocásek. Na hřbetě najdete střívko, které tahem nožem vytáhneme z těla krevety ven.

  • Ze zbylého oleje, balsamikového octa, sójové omáčky, citronové šťávy a nastrouhané citronové kúry vyšlehejte metličkou nebo vidličkou hladkou marinádu a vložte do ní na 5 minut zchladné krevety. 

  • Do polévky přidejte máslo, zlehka ji osolte a opepřete a rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Propasírujte přes cedník.

  • Krevety vyjměte z marinády a vložte do talíře. Zalijte polévkou a podle chhuti zakápněte marinádou z krevet. Na závěr velkoryse popepřete bílým nebo červeným Kampotským pepřem.

Dobrou chuť!