Marek z Boxxi si pro valentýnské menu vybral jako polévku tento cibulový krém s krevetami ve sladkokyselé marinádě. Absolutní třešinku dodají kuličky červeného Kampotského pepře nahrubo namleté.
Cibuli, česnek a brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli a za občasného míchání ji restujte 3 minuty, až začne zlátnout a měknout. Přidejte česnek a brambory a opékejte je přibližně 2 minuty, až mírně změknou a uvolní škrob.
Zalijte vínem a nechte ho odpařit. Přilijte mléko, vývar a smetanu, přidejte tymián a nechte pod pokličkou 20 minut probublávat.
Mezitím si připravte krevety a orestujte je na lžíci oleje 1 minutu z obou stran.
Pokud jste sáhli k nevyloupaným krevetám, tak postupujte takto: odlomte krevetě hlavičku, pak prsty postupně odloupněte krunýř až po ocásek. Na hřbetě najdete střívko, které tahem nožem vytáhneme z těla krevety ven.
Ze zbylého oleje, balsamikového octa, sójové omáčky, citronové šťávy a nastrouhané citronové kúry vyšlehejte metličkou nebo vidličkou hladkou marinádu a vložte do ní na 5 minut zchladné krevety.
Do polévky přidejte máslo, zlehka ji osolte a opepřete a rozmixujte tyčovým mixérem na hladký krém. Propasírujte přes cedník.
Krevety vyjměte z marinády a vložte do talíře. Zalijte polévkou a podle chhuti zakápněte marinádou z krevet. Na závěr velkoryse popepřete bílým nebo červeným Kampotským pepřem.