zpět

Jak správně rozmrazit rybu

  • Katy Youngová
  • 5. ledna 2021
  • 4 min. čtení

Stejně důležité jako správné zmražení (tedy konzervování) ryby je důležité i její šetrné rozmražení. 

Považovat zmražené ryby za méně kvalitní je trochu zbytečné (především z pohledu obyvatele vnitrozemských států). Cesta mořských ryb na náš stůl přece jen pár (desítek) hodin trvá, takže zmrazení je nejjistější cestou jak uchovat jejich chuť i zdraví prospěšné látky v nich obsažené. Velmi ale záleží na tom, jak je rozmrazíte. Základním pravidlem je nespěchat.

Mořské ryby bychom měli do jídelníčku zařazovat co možná nejčastěji. Z výživového hlediska jsou totiž velmi ceněné a konzumace ryb je prospěšná našemu zdraví a proto patří nejen na stůl vánoční. Problém je, že rybí maso poměrně rychle podléhá zkáze. Spolehlivou cestou, jak dopravit ryby ze vzdálených moří až do Česka, je jejich zmrazení. V ideálním případě co nejrychleji po jejich vylovení. Toho lze dosáhnout buď zmražením přímo na lodi (Frozen at sea) nebo v přístavu - oba přístupy osvětlujeme více v dalším článku

Dovézt k nám chlazené mořské ryby je daleko svízelnější. Chlazené ryby, které nabízejí někteří prodejci, jsou často jen rozmrazené a uložené do ledu. Samozřejmě za nemalý příplatek. Je tedy zbytečné odmítat nákup přiznaně mražených, spíše naopak. Klíčové pro chuť výsledného pokrmu i výživové hodnoty je vedle vhodného původu a způsobu lovu/chovu pak především správný postup při rozmrazování a přípravě masa.

Spěchejte pomalu

Rybí maso je jedno z těch vůbec nejjemnějších a jeho struktura se velmi snadno poruší. Proto je potřeba při rozmrazování postupovat velmi obezřetně a vyhradit si na proces dostatek času. Ideálním způsobem, jak rybu rozmrazit, je nechat ji několik hodin v ledničce. Rybu v plastovém obalu umístěte na tácek a nechte třeba přes noc při nízké teplotě v chladničce. Do našich šokově zmražených mořských produktů se nepřidává žádná voda, kter by "nafukovala" hmotnost, i tak je ale obezřetnost na místě a rybu nenechávejte rozmrazovat volně položenou bez nádoby. Rybí maso připravujte nejpozději do 24 hodin od jeho rozmrazení.

Horká voda nikdy

Pokud chcete rozmrazování ryb trošku urychlit, sáhněte po ledové vodě. Stačí do ní ponořit zmrazenou rybu. Vodu vyměňujte ideálně každých půl hodiny, ryba by měla povolit během pár desítek minut.

Zaměnit studenou vodu za horkou se však rozhodně nedoporučuje! Je to jedna ze spolehlivých cest jak chuť ryby zničit. Rybí maso je totiž na přípravu velmi rychlé a působením horké vody by se již částečně tepelně upravilo. Takový zásah do struktury masa už tato delikátní surovina obvykle nerozdýchá. Stejně tak mikrovlnná trouba není dobrým pomocníkem při rozmrazování. Ryba prostě potřebuje čas a snaha to uspěchat k úspěchu nevede.

A co když mám hlad? 

Zkrátit celý proces kupodivu lze, ovšem dá se použít jen u menších, či spíše slabších kousků ryb. Plátek by neměl být více než 1 cm silný. Pak jej můžete po vyjmutí z mrazničky rovnou hodit na pánev. Takto tenký kus se totiž prohřeje dost rychle, aby se ryba udělala rovnoměrně. Se steakem z tuňáka ale něco podobného v žádném případě nezkoušejte – výsledkem bude spálený či zcela vysušený povrch a zmrzlý střed. A to by byla opravdu škoda.

K okamžité přípravě a konzumaci jsou vhodně již tepelně zpracované/předsmažené produkty. Uzené ryby plátkované máte připravené ke konzumaci do několika minut - stačí nechat povolit při pokojové teplotě. A například předsmažené ryby/seafood jen přemístíte z mrazáku na pečící papír a po cca 20min pečení máte hotové jídlo na stole. 

Příprava větších kousků zmražených ryb vyžaduje šokové ohřátí na vysokou teplotu. Vyzkoušet takový postup a experimentovat určitě můžete, na internetu naleznete inspiraci i recepty pro techniku Cook It Frozen, zaměřenou právě na vaření ze zmrzlých ryb.

 

 

Chcete se dozvědět více o nabídce Boxxi? Koupit v e-shopu

Dále by Vás mohlo zajímat

5 min. čtení

Slavíme Den jódu!

  • Petra Müller
  • 3. února 2022
2 min. čtení

Nabídka krevet z Boxxi

  • Petra Müller
  • 9. července 2021