Předkrmem z hřebenatek budete za hvězdu. A pro podmanivou kombinaci hřebenatek a vermutu hrozí, že na další chody ani nedojde! :)
Ze všeho nejdřív si přepustíme máslo. V rendlíku na mírném ohni máslo zahřejeme a hlavně s ním NEMÍCHÁME a pomocí lžíce sbíráme bílý škraloup, dokud není máslo úplně průzračné.
Jablko zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky, ty na proužky a nakonec na malé kostičky. Jablko zakápneme citronovou šťávou, vermutem a přidáme malou špetku soli a zamícháme.
Do kovové mísy oddělíme žloutky, přidáme citronovou šťávu, zbytek vermutu a špetku soli. Pomocí metličky vyšleháme do pěny. Na sporáku si přivedeme k varu vodu v menším rendlíku. Směs šleháme opět, ale tentokrát nad párou z vody a pomalu přiléváme přepuštěné máslo (ne všechno, necháme si ještě jednu velkou lžíci na smažení). Šleháme 30 sekund, pak sundáme z páry a dále šleháme mimo páru. Takto opakujeme, dokud omáčka nezhoustne.
Mušle si pěkně osušíme v papírové utěrce. Odtrhneme tuhý boční sval mušle - viz foto. Na pánvi rozpálíme velkou lžíci přepuštěného másla a na opravdu horké vložíme mušle. Opékáme maximálně minutu z každé strany! Jde nám o zlatou barvu, ale uvnitř musí mušle zůstat lesklá a šťavnatá.
Na talíř dáme lžíci ochuceného jablka pořádné dvě lžíce krémové omáčky a na ní opečené mušle, které dozdobíme kaviárem.
K dochucení doporučujeme bílý Kampotský pepř od .pepper..field., který pozvedne hřebenatky na vyšší úroveň!