Halibut tmavý v citronové krémové omáčce

Halibut je méně známá ryba, která má bohaté bílé maso. Ve formě steaků se hodí dobře také ke grilování, ale v tomto receptu se podíváme, jak rybu zahalit do krémového kabátu s vůní citrónu.

  • Doba přípravy:
    20 minut
  • Rybu nechte pozvolna (v lednici přes noc) rozmrznout před přípravou. 

Suroviny

počet porcí

  • NA RYBU V OMÁČCE 2 porce halibuta tmavého
  • 1 lžíce kvalitního oleje nebo přepuštěného másla
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce creme fraiche (hutné smetany)
  • 1 lžíce mouky
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 špetka bílého Kampotského pepře
  • 1 špetka soli
  • PŘíLOHA 1 hrnek kuskusu
  • 2 hrnky vroucího vývaru nebo vody
  • 1 lžička soli

Postup

  • Plátky nebo steaky halibuta jemně osolte a opepřete. Na středně rozehřáté pánvi nechte rozpustit 1 lžící oleje (ghí).

  • Halibuta opékajte přibližně 5 min z jedné a 5 min z druhé strany. Poté vyjměte z pánve. 

  • Do stejné pánve dejte rozehřát máslo, zasypte moukou a důkladným mícháním spojte. Nakonec přidejte hutnou smetanu (creme fraiche), citronovou šťávu a bylinky. 

  • Mezitím si zalejte kuskus vývarem (příp. jen vodou) se solí a nechte pár minut nasát tekutinu. 

  • Rybu dochuťte solí a pepřem podle libosti. Podávejte na kuskusu.

Dobrou chuť!