Grilovaný mečoun s bylinkovým dipem a grilovanou zeleninou

Mečoun je náš grilovací favorit - má skvělou masitou chuť, kterou podtrhne grilovaný chřest a mangold.

  • Doba přípravy:
    20 minut

Suroviny

počet porcí

  • Grilovaný mečoun 2 porce mečouna
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky mořské soli
  • 1/3 lžičky černého pepře
  • Bylinkový dip 150 g zakysané smetany
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 snítky čerstvé šalvěje
  • 1 snítky plocholisté petrželky
  • 1 snítky čerstvého tymiánu
  • sůl a pepř k dochucení
  • Grilovaná zelenina 100 g čerstvého chřestu
  • 100 g cukety
  • 100 g mangoldu
  • sůl a pepř k dochucení
Doporučené snoubení

Dr. Loosen, Riesling

Postup

  •  Chřest oloupeme, zbavíme tvrdých kořenů a dáme vařit do vroucí osolené vody na 2 minuty. Poté chřest schladíme v ledové vodě a osušíme.

    Cuketu omyjeme, osušíme a nakrájíme na širší kolečka.

    Mangold zbavíme kořene a jednotlivé lístky vložíme do osolené vroucí vody na 2 minuty, pak osušíme. Nakrájíme na osminky.

  •  Do zakysané smetany přidáme sůl, pepř, citron šťávu, olivový olej, nasekanou šalvěj, petržel a tymián.

  •  Mečouna osolíme a opepříme. Zprudka grilujeme 2 minuty z obou stran. Odložíme stranou.

    Mečoun je báječná steaková ryba. Grilujeme ji spíše kratší dobu, aby zůstala šťavnatá.

  •  Chřest a cukety grilujeme cca minutu z každé strany.

  •  Na talíř položíme spařený mangold, grilovaný chřest a cuketu, steak z mečouna a přelijeme bylinkovým dipem. Dle chuti přidáme sůl, pepř.

Dobrou chuť!