Gravlax Ley Skálové

Tradiční severský gravlax je gurmánskou třešničkou každého dobrého pohoštění. Na přípravu ale nepotřebujete žádnou školu, zvládně ji opravdu každý. 

  • Doba přípravy:
    15 minut + 3 dny na odležení
  • Lososa necháme přes noc v lednici šetrně rozmrazit.

Suroviny

počet porcí

  • 2 porce lososa arktického
  • 1 hrnek cukru
  • 1 hrnek soli
  • 1 ks červené řepy
  • 1 hrst nasekaného kopru

Postup

  • Červenou řepu nastrouháme najemno a vyždímáme co nejvíce šťávy, směs na marinování chceme totiž spíš suchou.

  • K řepě přidáme kopr, sůl i cukr a pěkně promícháme, klidně si pomůžeme rukama aby se směs pěkně sypala.

  • Uzavíratelnou krabičku si vysteleme fólií nebo sáčkem a na dno dáme cca 1/3 směsi. Na to položíme lososa kůží dolů a zasypeme zbytkem směsi a pěkně ,,uplácneme”. Zavřeme a dáme na tři dny do lednice.

  • Poté lososa otřeme od zbytku směsi a krájíme ostrým nožem na co nejtenčí plátky dokážeme. Sevírujeme klidně samotné na nejen silvestrovský stůl, ale třeba i na bagetce s máslem. 

Dobrou chuť!