Tradiční severský gravlax je gurmánskou třešničkou každého dobrého pohoštění. Na přípravu ale nepotřebujete žádnou školu, zvládně ji opravdu každý.
Červenou řepu nastrouháme najemno a vyždímáme co nejvíce šťávy, směs na marinování chceme totiž spíš suchou.
K řepě přidáme kopr, sůl i cukr a pěkně promícháme, klidně si pomůžeme rukama aby se směs pěkně sypala.
Uzavíratelnou krabičku si vysteleme fólií nebo sáčkem a na dno dáme cca 1/3 směsi. Na to položíme lososa kůží dolů a zasypeme zbytkem směsi a pěkně ,,uplácneme”. Zavřeme a dáme na tři dny do lednice.
Poté lososa otřeme od zbytku směsi a krájíme ostrým nožem na co nejtenčí plátky dokážeme. Sevírujeme klidně samotné na nejen silvestrovský stůl, ale třeba i na bagetce s máslem.