Britská kuchyně není pro našince až tak atraktivní. Co snad ale miluje celý svět, to jsou fish and chips neboli smažená treska s hranolky a dipem ze zeleného hrášku (může být i majonéza). Základem úspěchu je kvalitní treska a tenká vrstva těstíčka. Dejte si proto pozor, ryba se nesmí topit ani v těstě ani v oleji.
Rybu lehce osušíme, naporcujeme na větší kusy a osolíme.
Brambory očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Smícháme s rozpuštěným máslem a dáme péct do trouby na 180 °C cca 45 minut.
Pečené bramborové hranolky můžete vyměnit i za tradiční, smažené. Určitě však vyzkoušejte naši pečenou verzi.
Mezitím si připravíme dip. Hrášek vložíme do vroucí osolené vody na 2 minuty, slijeme, přidáme máslo a rozmačkáme. Nakonec vmícháme mátu.
Všechny ingredience na domácí majonézu (žloutky, slunečnicový olej, dijonská hořčice, citronová šťáva) by měly mít pokojovou teplotu. Stačí je jen smíchat dohromady a ušlehat dohladka. Výslednou chuť si můžeme doladit podle svého, přidat více citronové šťávy či dijonské hořčice. Hotovou majonézu dáme vychladit.
Nyní přichází na řadu těstíčko. Smícháme mouku s cukrem, pak přidáme žloutek z celého vejce a perlivou vodu. Umícháme dohladka.
Zbylý bílek vyšleháme do pěny a lehce vmícháme do těstíčka.
Až budou brambory téměř hotové, rozpálíme si pánev s olejem. Rybí kousky namáčíme v těstíčku a smažíme na pánvi 2 minuty z každé strany. Vyjmeme a necháme na ubrousku odsát přebytečný tuk.
Se stylingem si hlavu lámat nemusíme, rybu a brambory naskládáme halabala na talíř, měsíček citronu k tomu. Hráškový dip a majonézu dáme do mističek vedle. Jíme rukama a s každým soustem si nabereme dip nebo omáčku.