Fish & chips

Britská kuchyně není pro našince až tak atraktivní. Co snad ale miluje celý svět, to jsou fish and chips neboli smažená treska s hranolky a dipem ze zeleného hrášku (může být i majonéza). Základem úspěchu je kvalitní treska a tenká vrstva těstíčka. Dejte si proto pozor, ryba se nesmí topit ani v těstě ani v oleji.

  • Doba přípravy:
    35 minut
  • Den předem vyndáme tresku z mrazničky a necháme šetrně rozmrznout v chladničce.

Suroviny

počet porcí

  • 2 porce tresky obecné
  • 1 vejce
  • 1 lžička cukru
  • 125 ml perlivé vody
  • 75 g hladké mouky
  • 1 citron
  • 150 g brambor
  • 50 g másla
  • 200 g hrášku
  • 50 g másla
  • 5 g máty
  • 2 žloutky
  • 150 ml oleje (slunečnicového, na majonézu)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 200 ml oleje (slunečnicového, na smažení)

Postup

  • Rybu lehce osušíme, naporcujeme na větší kusy a osolíme.

  • Brambory očistíme a nakrájíme na čtvrtky. Smícháme s rozpuštěným máslem a dáme péct do trouby na 180 °C cca 45 minut.

    Pečené bramborové hranolky můžete vyměnit i za tradiční, smažené. Určitě však vyzkoušejte naši pečenou verzi.

  • Mezitím si připravíme dip. Hrášek vložíme do vroucí osolené vody na 2 minuty, slijeme, přidáme máslo a rozmačkáme. Nakonec vmícháme mátu.

  • Všechny ingredience na domácí majonézu (žloutky, slunečnicový olej, dijonská hořčice, citronová šťáva) by měly mít pokojovou teplotu. Stačí je jen smíchat dohromady a ušlehat dohladka. Výslednou chuť si můžeme doladit podle svého, přidat více citronové šťávy či dijonské hořčice. Hotovou majonézu dáme vychladit.

  • Nyní přichází na řadu těstíčko. Smícháme mouku s cukrem, pak přidáme žloutek z celého vejce a perlivou vodu. Umícháme dohladka.

  • Zbylý bílek vyšleháme do pěny a lehce vmícháme do těstíčka.

  • Až budou brambory téměř hotové, rozpálíme si pánev s olejem. Rybí kousky namáčíme v těstíčku a smažíme na pánvi 2 minuty z každé strany. Vyjmeme a necháme na ubrousku odsát přebytečný tuk. 

  • Se stylingem si hlavu lámat nemusíme, rybu a brambory naskládáme halabala na talíř, měsíček citronu k tomu. Hráškový dip a majonézu dáme do mističek vedle. Jíme rukama a s každým soustem si nabereme dip nebo omáčku.

Dobrou chuť!