Prémiový extra panenský olivový olej PDO z oliv vypěstovaných na Krétě v oblasti Sitia (olivové háje v blízkosti vesnice Palekastro) pochází z produkce rodiny Tsimitakis. Olej má výraznou chuť, je velmi aromatický, výborný na dochucení těstovinových pokrmů a mořských plodů. Lze využívat pro tepelnou úpravu pokrmů. Pokud hledáte olivový olej, který bude ve vaší domácnosti univerzální, je to právě tento.
Lisováno za studena do 24 hodin od sklizně, jedno-druhový olej odrůdy Koroneiki, nefiltrovaný.
Olivy vypěstovány, olej vylisován a stočen v Řecku.
Acidita 0,37 % (*měřeno v době stáčení)
Energetická hodnota | — |
Tuky | — |
Sacharidy | — |
Vláknina | — |
Bílkoviny | — |
Sůl | — |
Alergeny | — |
Složení | — |
Energetická hodnota | 3389 kJ / 824 kcal |
Tuky | 91,6 g - z toho nasycené mastné kyseliny 12,5 g |
Sacharidy | 0 g - z toho cukry 0 g |
Bílkoviny | 0 g |
Sůl | 0 g |
Alergeny | x |
Složení | Extra panenský olivový olej - acidita 0,37 % (měřeno v době stáčení). |
Objem | 1000 ml |
Minimální trvanlivost do | uvedeno na obalu výrobku |
Země původu | Řecko |
Region | Sitia PDO |
Chraňte před teplem a přímým slunečním zářením. | |
Skladujte při teplotě do 25 °C. |
Marek Vejrosta je od dospívání nadšencem do windsurfingu. Jeden silný vítr ho zavál až do Řecka, kde ochutnal nejlepší olivový olej svého života a okamžitě se do něj zamiloval. Zpočátku si zpět do ČR vozil zásoby pro vlastní spotřebu. Čím více se seznamoval s dřinou, kterou pěstování oliv obnáší, tím absurdnější mu přišly „ponižující“ ceny, za které se oleje od malopěstitelů vykupují a rozhodl se jednat. Spojil se s rodinou Tsimitakis, malým producentem oliv z Kréty, od kterého začal vykupovat tekuté zlato za fair trade ceny a dovážet ho do České republiky. Tím však jeho poslání nekončí. Do dalších let chce přibrat další malé pěstitele z Kréty, Řecka či Itálie a vytvořit silnou komunitu, která nebude pracovat na úkor nízkých výkupních cen.
Extra panenský olivový olej z oliv Koroneiki je jedním z nejlepších olivových olejů na světě díky nezaměnitelným organoleptickým vlastnostem (ovocná a kořenitá chuť). Tato odrůda oliv je přizpůsobena extrémně drsným podmínkám, jako je sucho a horko. Daří se jí v pobřežních oblastech i ve vyšších nadmořských výškách.
Sklizeň oliv začíná v říjnu (raná sklizeň) a končí kolem konce ledna. Výhradně ručně pomocí speciálních “hrabadel” se plody oklepávají ze stromu a padají do sítí, které jsou položeny na zemi. Poté se ze sítí odstraní listy, olivy se sbírají a každý den se vozí do lisu, aby došlo ke zpracování do 24 hodin od sběru. Každodenní sběr je zvláště důležitý pro kvalitu olivového oleje. Výsledný produkt je pouze z prvního lisu, v prvotřídní kvalitě.