Extra panenský olivový olej P.D.O. 0,28 %

Prémiový extra panenský olivový olej PDO z oliv vypěstovaných na Krétě v oblasti Sitia (olivové háje v blízkosti vesnice Palekastro) pochází z produkce rodiny Tsimitakis. Olej je velmi jemné, ale plné chuti s lehkým aroma. Výborný na dochucení i těch nejjemnějších pokrmů, kde nemá přebít chuť ostatních ingrediencí. Vhodný na dochucení pokrmů z těstovin, ale i mořských ryb, jako zálivka do salátů, nebo pro přímou konzumaci s čerstvým křupavým pečivem.

Lisováno za studena do 24 hodin od sklizně, jedno-druhový olej odrůdy Koroneiki, nefiltrovaný.

Olivy vypěstovány, olej vylisován a stočen v Řecku.
Acidita 0,28 %

265 Kč 750 ml 353 Kč/l

Možnosti doručení (volbu provedete v druhém kroku objednávky)


Dovézt domů (ČR)

Dovézt domů (Praha)

Do Boxxi house v Praze

Do Boxxi pointů po ČR

O původu

Marek Vejrosta je od dospívání nadšencem do windsurfingu. Jeden silný vítr ho zavál až do Řecka, kde ochutnal nejlepší olivový olej svého života a okamžitě se do něj zamiloval. Zpočátku si zpět do ČR vozil zásoby pro vlastní spotřebu. Čím více se seznamoval s dřinou, kterou pěstování oliv obnáší, tím absurdnější mu přišly „ponižující“ ceny, za které se oleje od malopěstitelů vykupují a rozhodl se jednat. Spojil se s rodinou Tsimitakis, malým producentem oliv z Kréty, od kterého začal vykupovat tekuté zlato za fair trade ceny a dovážet ho do České republiky. Tím však jeho poslání nekončí. Do dalších let chce přibrat další malé pěstitele z Kréty, Řecka či Itálie a vytvořit silnou komunitu, která nebude pracovat na úkor nízkých výkupních cen.

Extra panenský olivový olej z oliv Koroneiki je jedním z nejlepších olivových olejů na světě díky nezaměnitelným organoleptickým vlastnostem (ovocná a kořenitá chuť). Tato odrůda oliv je přizpůsobena extrémně drsným podmínkám, jako je sucho a horko. Daří se jí v pobřežních oblastech i ve vyšších nadmořských výškách.

Sklizeň oliv začíná v říjnu (raná sklizeň) a končí kolem konce ledna. Výhradně ručně pomocí speciálních “hrabadel” se plody oklepávají ze stromu a padají do sítí, které jsou položeny na zemi. Poté se ze sítí odstraní listy, olivy se sbírají a každý den se vozí do lisu, aby došlo ke zpracování do 24 hodin od sběru. Každodenní sběr je zvláště důležitý pro kvalitu olivového oleje. Výsledný produkt je pouze z prvního lisu, v prvotřídní kvalitě.

 

 

Podrobné informace

NUTRIČNÍ HODNOTY na 100 ml výrobku

Energetická hodnota 3389 kJ / 824 kcal
Tuky 100 g - z toho nasycené mastné kyseliny 14 g
Sacharidy 0 g - z toho cukry 0 g
Bílkoviny 0 g
Sůl 0 g

ALERGENY A SLOŽENÍ

Alergeny x
Složení Extra panenský olivový olej - acidita 0,28 % (měřeno v době stáčení).

O PRODUKTU

Objem 750 ml
Minimální trvanlivost do uvedeno na obalu výrobku

O VÝROBĚ

Země původu Řecko
Region Sitia PDO

ZPŮSOB SKLADOVÁNÍ

Chraňte před teplem a přímým slunečním zářením.
Skladujte při teplotě do 25 °C.