back

Není treska jako treska

  • Petra Müller
  • 26. January 2022
  • 5 minutes reading

Znáte-li tresku jen jako nevzhledné kvádříky čehosi s rybí příchutí ze školní jídelny, o hodně přicházíte. Treska jednak není jen jedna (čeština jejich pestrost bohužel tlumí názvoslovím), vzhledem k jemné chuti se dá připravovat na mnoho způsobů a když si pohlídáte správný původ a uvědomělou produkci, máte s treskou na talíři hotový (nutriční) poklad.

(Více o výživových přednostech tresky se dočtěte na konci článku) 

Jaké druhy tresky najdete na Boxxi?

Treska obecná (angl. Cod)  - obecná, ale rozhodně ne obyčejná. Bílé křehké maso, co je mírně rozpadavé, ale při správné přípravě zůstane krásně šťavnaté. V Boxxi tresku obecnou najdete v porcích bez kůže i v tzv. loinu, což je nejvyšší a nejchutnější část filetu, s kůží. Pokud se chystáte hostit více lidí, pak jistě oceníte i balení celého velkého loinu. Poprvé si ji připravte úplně jednoduše na másle nebo ghí jemně osolenou (třeba islandskou ručně sbíranou solí), abyste poznali, jak má treska skutečně chutnat. Při dalších kulinářských počinech ji můžete doplnit např. bylinkovým pestem, jemným kořením na ryby od Antonína nebo ji ovonět zázvorem jako v receptu od pana Cuketky. Nikdy tresku tepelně příliš netrapte. Základ je čerstvost (ta zamražená ideálně) a pak už je příprava raz dva a s minimem úsilí. 

Treska tmavá (angl. Saithe) je poněkud nedoceněná “Popelka” mezi treskami. Má výraznější chuť,  pevnější strukturu masa, nerozpadá se, a proto se hodí více i do omáček (z pečených paprik například). Je stejně jako obecná nutričně velmi hodnotná při nízkém obsahu tuku. 

Treska jednoskvrnná (angl. Haddock) je údajně (co kraj to jiný zvyk, znáte to) ten pravý originál pro přípravu v Británii oblíbených Fish&Chips. Zkuste třeba podle našeho receptu

Treska aljašská (angl. Alaska Pollock) - ačkoliv se za nás jedná o tu nejběžnější a nejobyčejnější tresku, u nás ji dostanete v té nejvyšší možné kvalitě a části ryby, tedy loin.  

Na přístupu (nám) záleží!

Islandské tresky pocházejí z nejčistších vod severního Atlantiku okolo Islandu. Rybolov je přísně regulován a kvalita vody pečlivě monitorovaná. Islanďané jsou si svého přírodního bohatství dobře vědomi, jsou na něj právem pyšní, střeží a hýčkají si ho a předávají jako dědictví dalším generacím. Každé ráno vyjíždí menší rybářské lodě (tzv. Day boats) na volné moře, kde rybáři chytají tresky na dlouhý vlasec, a dopravují je ihned ke zpracování do přístavu. Pro lov těchto tresek nejsou využívané velké plovoucí fabriky se zátahovými sítěmi, které oceán nepřiměřeně (a hlavně neudržitelně) vykořisťují. Téměř okamžitě po návratu rybářských lodí do přístavu jsou tresky ručně zpracovány, naporcovány, zabaleny a pro Boxxi i šokově zmrazeny šetrnou metodou IQF na -60°C, která na dlouho zakonzervuje chuť a texturu právě vylovené ryby. Nad celým procesem produkce bdí kontrolní organizace IRF (Iceland Responsible Fisheries). 

Právě šetrný a udržitelný způsob lovu, promyšlená produkce (na Islandu například striktně hlídají využití celé ryby) a omezení plýtvání jsou pilíře i naší filosofie (hezky o tom pojednává Markův článek na blogu). Podle islandských vysoko nastavených kritérií vybíráme dodavatele všech našich produktů. 

Příběh jedné islandské vesnice ilustruje, co pro Islaňdany znamená pojem udržitenost.

 

 

Co mimo skvělé chuti treska má a dá?

Tresky jsou skvělým zdrojem tzv. lean proteinu. To je takový, který má velmi nízké procento tuků, dobře zasytí, ale nezatíží. Protein je v našem těle nezbytný pro správný růst vlasů, nehtů, kostí, svalů, kůže i tvorbu krve - a protože ho naše tělo nikde neukládá, musíme jej pravidelně doplňovat. 

S porcí tresky do těla dostanete také skoro celou doporučenou denní dávku vitaminu B12. Dobře doplní i vitamin A a v zimě tolik postrádaný vitamin D.

 

Explore more from Boxxi now Buy on e-shop

You may also be interested in

2 minutes reading

Frozen at sea - is it really the way we want to go?

  • Petra Müller
  • 1. February 2022
2 minutes reading

Boxxi FishTalks: Marek z Boxxi mluví o rybách 5

  • Marek Jirovec
  • 28. January 2022
5 minutes reading

Odkud pochází neobyčejná treska obecná?

  • Petra Müller
  • 13. January 2022