back

Frozen at sea - is it really the way we want to go?

  • Petra Müller
  • 1. February 2022
  • 2 minutes reading

Boxxi followers may have heard a few reasons already, why it is for our far-from-sea country better to obtain sea products frozen. To speak frankly: it is more economical, ecological, sustainable, certain, practical etc. 

Let's take a closer look on the freezing - as frozen and frozen isn't the same :)

Frozen at sea

Freezing at sea happens at large fish vessels i.e. flating fabriques

Mražení na moři probíhá na velkých plovoucích fabrikách, které jsou na moři dny i týdny, než naplní kapacitu skladu. Aby byly schopné fungovat efektivně, potřebují neustálý přísun ryb, aby zpracování nestálo. No a toho docílí pouze intenzivním rybolovem pomocí velkých vlečných sítí, které spolehlivě drancují ekosystémy moří a oceánů. Zároveň tímto způsobem chytí relativně velké množství by-catch ryb – ostatních druhů, na které není jejich zpracovna připravena ani nastavena. A tento úlovek v mnoha případech končí mrtvý zpět v moři.

Dalším velkým otazníkem je, jak jsou produkty zpracovány a jaké části ryby jsou použity. Lze samozřejmě vyříznout nejkvalitnější část ryby a pečlivě ji zabalit a zamrazit. Ale povětšinou bývají produkty mražené přímo na moři nižší kvality – minimálně ty, které so dostávají k nám. Ocasní části, potrhané filety, bříška vydávaná za filety, odřezky zformované do tvaru krychle a mnoho podobných.

Existují i opravdu kvalitní produkty, které jsou produkovány přímo na moři, ale těch je v našich končinách jako šafránu.

Land frozen 

Pak je tu způsob mražení ve zpracovatelnách na pobřeží.

Jedná se o malé rybářské lodě, které ráno vyjedou na moře a večer se vrátí. Rybáři přivezou a zpracovatelům prodají vše, co ulovili. Nic nekončí mrtvé v moři. Pokud to jde, chytají na háčky a šňůry. Pokud to daný druh ryby nedovoluje, používají malé vlečné sítě, které nedevastují mořské dno. Ryby jsou naporcovány, zabaleny a zamraženy do 24h po výlovu. Ten rozdíl 24h se na rybě a její kvalitě absolutně neprojeví.

Toto jsou dva různé přístupy k tomu, jak zajistit rychlé zpracování a uchování čerstvosti ryby. Pokud se přikláníte více k jednomu z nich, hledejte a ptejte se po informacích o původu a zpracování u prodejců ryb. Na chuti (vyhmátnete-li ty správné produkty) pravděpodobně nic nepoznáte, jde spíš o to, která z cest vede k té tolik žádoucí udržitelnosti.

P.S. – Tipnete si, jak to děláme v Boxxi? 😊

Wanna try out? Buy on e-shop

You may also be interested in

2 minutes reading

Boxxi FishTalks: Marek z Boxxi mluví o rybách 5

  • Marek Jirovec
  • 28. January 2022
5 minutes reading

Není treska jako treska

  • Petra Müller
  • 26. January 2022
5 minutes reading

Odkud pochází neobyčejná treska obecná?

  • Petra Müller
  • 13. January 2022