S chladnějšími dny se někdy tak moc toužíme prohřát hned po příchodu domů. Tato vydatná krevetová polévka je rychle hotová (části receptu si lze předpřipravit) a hřeje jako kamínka :)
Původní recept z blogu Iowa girl eats
Recept počítá s přidáním uvařené rýže do hotové polévky. Pokud rýži nemáme vařenou, začneme tím, že si rýži bokem uvaříme. Naše oblíbená varianta je uvařit rýži přímo v polévce.
1 hrnek hotové rýže odpovídá cca 1/3 hrnku rýže neuvařené
Rozmražené krevety vyloupeme ze slupek. Ve variantě "easy-peel" to jde hravě. Volitelně necháme na krevetách ocásky. Zbylé slupky zalijeme v hrnci vodou - dejte ji tolik, aby nám po vyvaření vznikly 2 hrnky vývaru - a vaříme 20 minut.
Ke slupkám můžeme pro dochucení přidat třeba deci bílého vína, jarní cibulku nebo pár bylinek. Vše co máme rádi vývar příjemně ovoní.
Mezitím si ve velkém hrnci rozehřejeme máslo (nesmí být hnědé) a na něm jemně orestujeme šalotku a česnek - obojí najemno nakrájené. Necháme zpěnit a jen lehce zezlátnout. Poté zaprášíme moukou, zamícháme a ještě chvíli společně restujeme.
Použijeme-li bezlepkovou mouku, recept bude vhodný o pro celiaky.
Přidáme rajčatové pyré a ještě jednou důkladně promícháme dohladka.
Pokud jsme nezvolili jiný postup, nyní je čas na přidání syrové rýže, která se v polévce uvaří a rovnou i ochutí.
Krevetové slupky předcedíme a 2 hrnky vzniklého vývaru nalijeme na cibulový základ. Dolijeme 3 hrnky kuřecího vývaru. Přidáme jednu jalapeno papričku zbavenou jader (druhou papričku pošetříme na závěrečné servírování) a všechno ostatní koření. Na mírném ohni necháme 20 minut probublávat.
Odstraníme povařené jalapeno papričky a bobkový list, přivedeme polévku opět k varu, podle chuti zakápneme šťávou z limety a vložíme připravené oloupané krevety. Stačí je povařit 1-2 minuty a můžete servírovat.
Do misky nalijeme porci polévky (přidáme k ní zvlášť uvařenou rýži). Ozdobíme na plátky nakrájenou jalapeno papričkou a posekaným koriandrem.
Halibut je méně známá ryba, která má bohaté bílé maso. Ve formě steaků se hodí dobře také ke grilování, ale v tomto receptu se podíváme, jak rybu zahalit do krémového kabátu s…
Na našem e-shopu nedávno přibyly (a jsou 2x do týdně čerstvě z moře zaváženy) čerstvé mušle - slávky. Na svou oblíbenou delikatesu už nemusíte chodit do vybraných restaurací,…
Jemný krém z lososa z chladných moří se postará o vroucí pohlazení nejen v zimním čase. Svou lahodností si u nás vysloužil místo i na štědrovečerním stole.
Tento recept přímo oslavuje jaro. Tři druhy zelených jarních plodin s rybou parádně ladí. Bramborová kaše, zdá-li se příliš kalorická, může být vynechána. Bylinkové máslo…
Skvělé lehké jarní jídlo, pokud to s holandskou omáčkou zrovna nepřeženete :)
Navoďte si přímořskou atmosféru doma a pusťte se směle do přípravy tohoto oblíbeného letního prázdninového street foodu.
Tohle je prostě absolutní hit všech grilovacích parties. Nasládlá chuť krevet v doprovodu pikantně-nakyslého přelivu je skoro návyková. Krevety jsou navíc očištěné, bez střívka…
Když se povede grilovací počasí, toto je ideální recept na lehký jarní oběd z grilu. V opačném případě dobře poslouží i elektrický kontaktní gril nebo grilovací pánev.
Předkrmem z hřebenatek budete za hvězdu. A pro podmanivou kombinaci hřebenatek a vermutu hrozí, že na další chody ani nedojde! :)
Marek z Boxxi se podělil o svůj recept na lososa s těstovinami. Celkem tradiční úprava je zde v netradičním vylepšení. Kokosové mléko dodá jemnou exotickou chuť a ve spojení s…