Ekvádorská pikantní polévka s krevetami

S chladnějšími dny se někdy tak moc toužíme prohřát hned po příchodu domů. Tato vydatná krevetová polévka je rychle hotová (části receptu si lze předpřipravit) a hřeje jako kamínka :)

Původní recept z blogu Iowa girl eats 

  • Doba přípravy:
    max 40 minut
  • Krevety nechte před předem důkladně rozmrznout - ideálně pozvolna v lednici. 

Suroviny

počet porcí

  • 12 kusů argentinských krevet
  • 4 lžíce másla
  • 1 kus velké šalotky
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 3 hrnky kuřecího vývaru
  • 2 hrnky vývaru z krevetových slupek
  • 1 hrnek rajčatového pyré
  • 2 kusy jalapeno papriček
  • 1 hrnek uvařené rýže
  • 4 špetky sušeného oregana
  • 4 špetky sušeného tymiánu
  • 3 kusy bobkového listu
  • 2 kusy limetky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 4 špetky soli
  • 2 špetky bílého Kampotského pepře

Postup

  • Recept počítá s přidáním uvařené rýže do hotové polévky. Pokud rýži nemáme vařenou, začneme tím, že si rýži bokem uvaříme. Naše oblíbená varianta je uvařit rýži přímo v polévce. 

    1 hrnek hotové rýže odpovídá cca 1/3 hrnku rýže neuvařené

  • Rozmražené krevety vyloupeme ze slupek. Ve variantě "easy-peel" to jde hravě. Volitelně necháme na krevetách ocásky. Zbylé slupky zalijeme v hrnci vodou - dejte ji tolik, aby nám po vyvaření vznikly 2 hrnky vývaru - a vaříme 20 minut. 

    Ke slupkám můžeme pro dochucení přidat třeba deci bílého vína, jarní cibulku nebo pár bylinek. Vše co máme rádi vývar příjemně ovoní. 

  • Mezitím si ve velkém hrnci rozehřejeme máslo (nesmí být hnědé) a na něm jemně orestujeme šalotku a česnek - obojí najemno nakrájené. Necháme zpěnit a jen lehce zezlátnout. Poté zaprášíme moukou, zamícháme a ještě chvíli společně restujeme. 

    Použijeme-li bezlepkovou mouku, recept bude vhodný o pro celiaky.

  • Přidáme rajčatové pyré a ještě jednou důkladně promícháme dohladka. 

    Pokud jsme nezvolili jiný postup, nyní je čas na přidání syrové rýže, která se v polévce uvaří a rovnou i ochutí.

  • Krevetové slupky předcedíme a 2 hrnky vzniklého vývaru nalijeme na cibulový základ. Dolijeme 3 hrnky kuřecího vývaru. Přidáme jednu jalapeno papričku zbavenou jader (druhou papričku pošetříme na závěrečné servírování) a všechno ostatní koření. Na mírném ohni necháme 20 minut probublávat. 

  • Odstraníme povařené jalapeno papričky a bobkový list, přivedeme polévku opět k varu, podle chuti zakápneme šťávou z limety a vložíme připravené oloupané krevety. Stačí je povařit 1-2 minuty a můžete servírovat. 

  • Do misky nalijeme porci polévky (přidáme k ní zvlášť uvařenou rýži). Ozdobíme na plátky nakrájenou jalapeno papričkou a posekaným koriandrem. 

Dobrou chuť!