Byť rodina Loosenů pěstuje víno na svém sídle již přes 200 let, teprve Ernst Loosen - původem vystudovaný archeolog - z něj udělal jedno z nejznámějších vinařství v tvrdé moselské konkurenci. Po smrti otce se Ernst rozhodl rodinný podnik přebrat na svá bedra. Nejprve dostudoval vyhlášenou vinařskou školu v Geisenheimu, načež procestoval vyhlášené vinařské oblasti po celém světě.
Vinařství v 60. a 70. letech nepropadlo trendu vysazování nových, méně kvalitních odrůd s vyšším výnosem, Ernst měl tak na svých vinicích k dispozici 100 a více let staré ryzlinky v perfektní kondici na produkci, kterou plánoval. Tedy nikoliv záplavu levných spotřebních vín, ale ryzlinky nejvyšší kvality, které v každém nechají nesmazatelný dojem. Dalším "kladem" byla malá vybavenost sklepů, absence investic způsobila zastaralé vybavení a Ernst musel vína vyrábět pomalu, bez moderních technologií. Což, jak záhy zjistil, vínu jedině prospělo.
Velmi záhy se vinařství začalo objevovat na předních příčkách soutěží po celém světě a stalo se členem nejprestižnějšího německého vinařského spolku, VPD. Svůj dnes už kultovní status má vinařství naprosto zaslouženě.