Dne 6. března si připomínáme Den jódu, který vyhlásil poprvé Český výbor pro UNICEF v roce 1999 ve spolupráci se Světovou zdravotnickou organizací.
Tento den se každoročně vyzdvihuje nenahraditelný význam jódu pro naše zdraví. Podle odhadu Světové zdravotnické organizace (dále jen „WHO“), trpí 800 až 900 miliónů osob závažnou poruchu štítné žlázy, která je způsobena právě nedostatkem jódu.
Nutná denní dávka jódu se liší podle věku, největší potřebu mají pochopitelně těhotné a kojící ženy.
V Česku, stejně jako v mnoha dalších zemích, je přirozená strava na jód chudá.
Česká republika patří vzhledem ke své geologické poloze k zemím více ohroženým nedostatkem jódu. Tato situace je u nás již od padesátých let minulého století řešena jódovou profylaxí založenou na suplementaci jedlé soli.
Zdrojem jódu jsou mořské ryby a další produkty z moře, dále mléko a mléčné výrobky. Jód je obsažen také v pekařských a masných výrobcích, pokud výrobce používá sůl obohacenou jodem.
○ Pro optimální příjem jodu bychom měli do jídelníčku zařadit alespoň 2x týdně mořské ryby
○ 2x týdně mléko a mléčné výrobky.
○ Při přípravě pokrmů používáme sůl s jodem, avšak tuto je důležité používat pouze v doporučeném množství, aby nedocházelo k zatěžování organismu sodíkem (denní doporučené množství soli je 5 g).
VÍCE O JÓDU:
https://www.zzmv.cz/den-jodu
http://www.mzcr.cz/Verejne/obsah/meziresortni-komise-pro-reseni-jodoveho-deficitu_3610_5.html
http://www.szu.cz/tema/podpora-zdravi/meziresortni-komise-pro-reseni-jodoveho-deficitu-mkjd
http://www.hygpraha.cz/dokumenty/svetovy-den-jodu-2969_2969_161_1.html
http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/edice/Nove/jak_zajistit_dostatek_jodu.pdf
http://www.szu.cz/uploads/documents/czzp/vyziva/zasobeni_jodem_sbornik_2016.pdf