zpět

Čerstvost v Boxxi pojetí

  • Marek Jirovec
  • 10. listopadu 2022
  • 5 min. čtení

Přicházíme s novinkou v podobě chlazeného arktického lososa, která tak trochu nabourává náš koncept v podobě mražených mořských ryb. A vy se určitě ptáte proč. Vždy se snažíme spolu s našimi produkty přinášet i uvědomění a pootevírat dveře poznání, jak to v tom rybím světě chodí. „Dělat“ kvalitní mořské ryby u nás, v České republice, není vůbec jednoduché. Průměrná spotřeba ryb je tady nízká (cca 6 kg na obyvatele za rok) a z toho až 70 % tvoří norský losos. Nejsme zvyklí na jiné druhy, bojíme se experimentovat a nebo máme za sebou nejednu špatnou zkušenost. A přiznejme si otevřeně – většinou toho o rybách moc nevíme. A už vůbec ne o cestě a způsobu, jak se dostávají na naše talíře. Mnoho obchodníků skrz reklamní texty budí dojem, že do košíku vkládáte rybu 48 h od výlovu a to v jakýkoliv den v týdnu a jakýkoliv druh ryby si vzpomeneme. Ta představa je sice krásná, ale v realitě neuskutečnitelná. (pozn.red.: autor textu se v rybím „byznysu“ pohybuje již sedmým rokem)

V Boxxi chceme posouvat trh a zvyšovat zájem o vyšší kvalitu potravin a věříme, že k tomu slouží především pravdivě informovaný zákazník. Proto přicházíme s revolučním přístupem, který Vás možná překvapí hlavně tím, že není již dávno běžným standardem. Jako pravděpodobně první na trhu budeme na naše chlazené ryby budeme uvádět i datum výlovu. Protože v současnosti uváděné údaje, jako je datum balení (a někde jen “spotřebujte do”) považujeme za nedostatečné.

Projděme si cestu 3 oblíbených mořských ryb z moře až do obchodu:

Losos z Norska

Vezmeme zde ideální příklad, tedy jednu z větších společností, která zajistí transport až do ČR. Aby byla logistika efektivní a ekonomická, naplňují se celé kamiony. Tedy ráno, v 6 hod., se losos dostane do zpracovny, pokud jde vše tak jak má, tak je v ideálním případě na prvním kamionu, který odjíždí cca ve 14 hod. Ze středu Norska to je do Prahy 2000 km. Kamion s 1 řidičem trasu zvládne za cca 55 hodin. Kromě Vánoc málokterý obchodník dokáže zpracovat celý objem kamionu – z jedné dodávky se tedy vyrábí (rozumějte balí) klidně celý týden. Máte-li štěstí a natrefíte na prvně balenou várku, potom ji na pultu velkoobchodů koupíte „už“ cca po 4 dnech, na pultu maloobchodních prodejen potom nejdříve po 5, spíše po 6 dnech. A to zde hovoříme o těch absolutně ideálních podmínkách. Nicméně, losos je ryba „stabilní“ a 5-10 dní po výlovu je pořád ještě v dobré kondici. Vy se však skutečné stáří ryby nedozvíte, protože na etiketě obchodník uvádí datum balení zde v ČR. Ryba samotná však může mít za sebou klidně i 10 dní! v momentě, kdy se zde balí.

Tuňák z Malediv

V rámci běžné maloobchodní sítě čerstvého tuňáka prakticky nekoupíte. Skoro vždy se jedná o rozmražený produkt. Čerstvý tuňák k nám putuje zásadně letecky. Nejkratší cesta je Maledivy – Amsterdam – Praha. S tím, že poslední část cesty již neletí, ale jede po silnici v rámci pravidelných linek. Reálně se od výlovu dá do Prahy tuňák dopravit do 4 dnů. Následně potom proběhne distribuce na velkoobchody a z nich potom do jednotlivých malých rybáren a do restaurací. Ani tuňák nebude mít na vašem talíři méně než 6 dní v tom ideálním případě. Ve standardní maloobchodní síti čerstvého tuňáka nenajdete. U ostatních se zkuste schválně zeptat, kdy byla ryba ulovena.

Treska

Na Boxxi již všichni vědí, že není treska jako treska. Ale ani u ní, byť je nám nejblíž, nedokáže nikdo těch líbivých 48 hodin garantovat. Velké lodě mohou být na moři klidně 4-5 dní, takže ryba může první dny stáří nasbírat již tam. Ale pokud budeme uvažovat ten ideální případ, tedy tresku lovenou rybáři z denních menších lodí, vypadá to asi následovně: Loď odpoledne vykládá v přístavu v Dánsku. Druhý den ráno se ryba dostane ke zpracovateli (do ČR se nevozí celé a jen vykuchané ryby, nikdo zde na to není zařízen, aby se věnoval produkci tresky a produktů z nich). Odpoledne je ryba naložena na pravidelnou linku do Prahy a třetí den odpoledne je v Praze na jedné z rybích platforem. V nejlepším možném případě tedy dostanete na pultu tresku 4 dny po výlovu. To se vám nejspíše stane v jedné velkoobchodní síti a zcela výjimečně v některém ze standardních maloobchodů. Častěji narazíte na tresky rozmražené. Zároveň zde funguje úplně stejný princip jako u lososa – z jedné šarže se balí v několika různých dnech. Tedy není v žádném případě výjimkou, že se na pultech objeví 8 dní stará ryba s aktuálním datem balení.

Toto jsou jen rámcové příklady, jak systém funguje. Ano, dají se zde koupit čerstvé ryby v dobré kvalitě, ale vy, jako zákazníci máte pramalou šanci poznat, jakou rybu si opravdu kupujete. U nás v Boxxi stále platí, že za nejčerstvější rybu považujeme tu kvalitně zmrazenou ihned po výlovu. Ale rozhodli jsme se vyslyšet volání vás, našich zákazníků, po kvalitní chlazené rybě. Po 2 letech jsme dorostli do momentu, kdy jsme schopni zajistit takovou kvalitu, kterou vám hrdě nabízíme. A jak je u nás zvykem – s plnou transparentností a otevřeně.

Losos z Islandu na Boxxi

Ryby vyloví na farmě Arnarlax. Vykuchané se přepraví 3. den do Prahy, kde se 4. den zpracují na porce a od 5. dne je máme pro Vás připravené k distribuci domů/k vyzvednutí na prodejně.

Abyste vy měli jistotu, jak starou rybu jíte, my budeme vždy uvádět nad rámec zákonných požadavků na etiketu i datum výlovu. Tímto sami na sebe a naše partnery klademe vyšší nároky. Ale děláme to vědomě, protože chceme posouvat kvalitu potravin v ČR kupředu. Protože chceme, aby každý věděl, co jí. Protože chceme, aby každý přemýšlel o tom, co jí.

Začínáme s chlazeným islandským lososem. Tak neváhejte, čas běží, čerstvost (ta chlazená) nečeká!

 

Z čeho můžete vybírat?

Dále by Vás mohlo zajímat

Z moře přímo na Váš štědrovečerní stůl

  • Petra Müller
  • 1. prosince 2022
2 min. čtení

Boxxi je hrdým partnerem florbalové AC Sparta Praha

  • Marek Jirovec
  • 25. listopadu 2022
2 min. čtení

Máte vyřešeno: vánoční balíčky od Boxxi

  • Petra Müller
  • 19. října 2022