Carpaccio z hřebenatek na houbách podle Marka z Boxxi

Poprosili jsme Marka, který celé Boxxi vymyslel a založil (a sám už se s rybami něco navařil), aby připravil pár svých oblíbených receptů s Boxxi rybkami a mořskými plody. Shodou náhod nám naši kamarádi z .pepper..field ohlásili, že mají novinku: ten nejvybranější a chuťově nejrozvinutější Kampotský pepř. Tmavě červený a jak na míru dělaný valentýnskému menu.

Ať na svátek lásky nebo kdykoliv podle chuti, tento lahodný předkrm vás rozpálí!

  • Doba přípravy:
    30 minut
  • Hřebenatky nechte přes noc v lednici šetrně rozmrznout. 

Suroviny

počet porcí

  • 4 ks hřebenatek
  • 100 ml kuřecího vývaru
  • 4 lžíce másla
  • 3 ks šalotky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 40 g čerstvých hub shitake
  • 2 ks čerstvých žampionů
  • 20 g čerstvé hlívy ústřičné
  • 30 g sušených hříbků
  • 2 lžíce nasekané hladkolisté petržele
  • 1 lžíce čerstvého zázvoru
  • limetová šťáva
  • sůl
  • 1 špetka Kampotský červený pepř

Postup

  • Sušené hříbky zalijte vroucím vývarem a nechte houby 10 minut nasát tekutinu. 

  • V rendlíku rozehřejte jednu lžíci másla, vsypte najemno nakrájené šalotky, osolte, zakryjte poklicí a nechte opékat na mírném ohni 10 min. 

  • V hlubší pánvi rozehřejte dvě lzíce másla s olejem, vsypte houby včetně nasátých hříbků a restujte dozlatova. Přidejte opečenou šalotku a petrželku. Lehce osolte. Vývar z hříbků odložte na později. 

  • Hřebenatky promyjte pod studenou vodou, osušte papírovou utěrkou a nakrájejte na tenoučké plátky. Rozdělte je do talířů. Lehce osolte a opepřete. 

  • Zbylé máslo rozehřejte a potřete jím hřebenatky. Na ně naaranžujte houbovou směs a nudličky zázvoru. Houbovým vývarem (ještě teplým) zakápněte mušle s houbami a dochuťte limetovou šťávou. Velkoryse popepřete červeným Kampotským pepřem. 

    Červený Kampotský pepř dodá tomuto předkrmu zajímavou ovocnou notu a nabudí chuťové pohárky. (A pssst, má lehce afrodiziakální účinky ;)

Dobrou chuť!