Už jste viděli nový dokument Netflixu s názvem Seaspiracy? Já ano. A protože ryby jsou náš život, rád bych k tomu napsal pár slov. Především jsem osobně velmi rád, že se díky Seaspiracy začnou veřejně diskutovat témata jako udržitelný rybolov, metody lovu, způsoby farmového chovu a mnohá další právě v souvislosti s jedním z hlavních globálních problémů – a tím je udržitelná produkce potravin.
Když jsem společně s kolegy Boxxi zakládal, přesně tato témata jsme měli na zřeteli a udržitelnost a šetrnost je vepsaná přímo do DNA Boxxi. Přestože součástí našeho konceptu je vedle prodeje ryb i snaha přinášet dostatek relevantních informací ohledně ryb a rybolovu, náš informační výtlak zdaleka nedosahuje možností Netflixu😊. Proto jsem vlastně uvítal tento počin, byť s některými body silně nesouhlasím, jako možnost otevřít tuto diskuzi širšímu publiku.
Bohužel, jak už to tak často bývá, problém je složitější a má mnohem více vrstev a vyvolává řadu dalších otázek, než jak nám prezentuje Seaspiracy. Jednoduché odsouzení veškeré živočišné stravy není z mého pohledu řešením a zrovna tak neplatí, že by byl veškerý rybolov zhoubou pro oceány.
Vezměme si například naše ryby z Islandu – rybářství a zpracování ryb tvoří významnou část HDP místní ekonomiky. Islanďané sami dostali populace ryb ve svých vodách na kritickou hranici již v 70. letech a velmi rychle a velmi dobře tehdy pochopili, že tímto způsobem pokračovat nelze. Zavedli proto systém kvót, který je extrémně přísně hlídán a dodržován. Pro každý druh ryb je každoročně stanoven limit, který nesmí být překročen. Jen tak se daná populace může bez problému přirozeně obnovovat. Islanďané si naštěstí včas uvědomili, že je pro ně mnohem výhodnější uchovat přírodní bohatství pro další generace, než realizovat krátkodobě vyšší zisk. A tomu my v Boxxi říkáme udržitelný rybolov.
Stejně tak klademe důraz na šetrnost při samotném lovu, kdy se snažíme v maximální možné míře spolupracovat s rybáři, kteří chytají na háčky a šňůry, místo těch, kteří používají vlečné sítě. A i mezi vlečnými sítěmi je obrovský rozdíl. Pro nás v Boxxi udržitelnost nekončí modrou nálepkou MSC a reklamní kampaní za mnoho milionů. Pro nás udržitelnost znamená, že známe přesný původ všech našich ryb, jsme v pravidelném kontaktu s jednotlivými partnery a zajímáme se, jestli nikdo z nich nesešel z cesty, po které chceme jít.
A totožný přístup máme k rybím farmám. Podobně jako u rybolovu ani u farem není problematika černobílá. Existují šetrné rybí farmy, které velmi přesně monitorují svůj dopad na okolní ekosystém a efektivně se ho snaží minimalizovat a které vytvářejí chovaným rybám podmínky pro jejich zdravý růst a vývoj. Možná se to mnohým bude zdát jako přehnané, ale i ryby silně vnímají stres a prostředí, ve kterém žijí, a všechny tyto okolnosti jsou následně znát v rybím mase.
Oceány bezesporu čelí problémům, které jsou nezpochybnitelné, ale ty nejsnáze vyřešíme otevřenou diskuzí a tlakem na příslušná místa. A jedním z nejlepších způsobů, jak bojovat za udržitelnou akvakulturu a udržitelný rybolov, je nákupní chování zákazníků. Za celé Boxxi tedy říkám: jezte ryby, ale jezte ty kvalitní, s ověřeným původem, o kterých víte, že byly uloveny či chovány odpovědným způsobem. Ptejte se, zajímejte se, dostaňte obchody pod tlak. Vyžadujte kvalitu, vyžadujte transparentnost, vyžadujte zodpovědnost.
Za nás, za naše rybáře, zpracovatele a partnery vás mohu ujistit, že tuto problematiku bereme velmi vážně. Udržitelný rybolov existuje, není to jen chiméra. Ale dá to o něco více práce všem – nám i vám, aby se tento přístup podařilo rozšířit na většinu dostupných ryb na trhu. Přijďte k nám, moc rádi s vámi probereme veškeré detaily. Ryby jsou pro nás a naše partnery živobytí. A věřte mi, dobrovolně se o něj připravovat nechceme.
Marek Jirovec, Founder