Arktický losos s Boxxi sauce podle Marka

Plná chuť arktického lososa ustojí i výrazné ingredience jako zázvor, česnek, nebo dokonce pálivou omáčku sriracha. Nechme tedy stranou decentní klasiku se solí a citronem a pojďme se pustit do něčeho trochu ostřejšího. 

  • Doba přípravy:
    30 minut
  • Rybu je potřeba nechat předem 12 hodin rozmrazit v chladničce

Suroviny

počet porcí

  • 2 porce lososa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky sezamového oleje
  • 1/2 lžičky čerstvého zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce medu
  • 1/2 lžičky chilli omáčky sriracha
  • 1 limeta
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 hrsti koriandru
  • 1/2 hrsti máty
  • 100 g jasmínové rýže
Doporučené snoubení

Weinwurm, Asia Blend White

Postup

 

 

  • Oloupaný zázvor a česnek nakrájíme velmi najemno a smícháme s oběma druhy oleje, medem, chilli omáčkou, sójovou omáčkou a šťávou z limetky.

    Lososa s dostatečným předstihem přendáme z mrazáku do chladničky, aby stačil šetrně rozmrznout. Před přípravou lehce osušíme.

  • Dáme vařit rýži.

  • Na plech s pečicím papírem položíme lososa kůží dolů. Potřeme omáčkou a dáme péct do trouby na 180 °C cca 12–13 min.

    TIP: Losos může být uprostřed mírně syrový.

  • Mátu a koriandr pokrájíme a připravíme na servírování.

  • Lososa vyndáme z trouby a kůži oddělíme.

  • Do hlubokého talíře dáme uvařenou rýži, na ni položíme porci lososa bez kůže, přelijeme omáčkou a posypeme mátou.

Dobrou chuť!